Ministrul Lazăr Comănescu la Forumul European de la Wachau

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 11-06-2016 18:34

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat astăzi la deschiderea Forumul European de la Wachau, la Abaţia Göttweig din Austria Inferioară, desfășurat în perioada 11-12 iunie 2016, în organizarea Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Austriei, împreună cu guvernul Landului Austria Inferioară.

În alocuțiunea sa, ministrul Comănescu a arătat că Uniunea Europeană se găsește într-un context dificil al istoriei sale, marcat de numeroase provocări interne și externe: criza migrației, amenințarea crescută a terorismului, fragilitatea vecinătății Uniunii, proliferarea euroscepticismului și a xenofobiei.

Șeful diplomației române a subliniat că promovarea ideii unei Europe mai puternice și mai unite, în spiritul Tratatelor și a valorilor sale fundamentale, este în interesul comun al tuturor actorilor europeni, aceasta fiind abordarea pe care România o susține în mod consecvent. A reamintit, în context, importanța susținerii politicilor și inițiativelor menite să consolideze construcția europeană și să prevină tendințele de fragmentare în interiorul acesteia.

Aflat deja la cea de-a 21-a ediție, Forumul European de la Wachau reunește anual reprezentanți guvernamentali, oameni de știință și de cultură, reprezentanți ai mass-media din statele membre ale UE, în special din Europa Centrală și de Est. Ediția din acest an, cu tema „Europa – uniți în perioade de bunăstare, dezbinați în perioadă de criză?“, reprezintă un prilej important pentru a aprofunda discuțiile cu partenerii din statele membre și cu reprezentanți ai instituțiilor europene despre actualele provocări ale agendei politice europene.