Tările baltice și Polonia se pregătesc de RĂZBOI: ”Rușii pot face o invazie în câteva ore”

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 13-06-2016 15:43
Actualizat: 13-06-2016 15:52

Liderii din ţările baltice şi Polonia se tem că forţa pe care NATO intenţionează s-o desfăşoare pe teritoriile lor este prea mică şi simbolică pentru a împiedica un atac din partea Rusiei, a cărei operaţiune de anexare a Crimeii în 2014 este încă vie în memoria statelor din fostul bloc sovietic, scrie luni într-un comentariu agenţia Reuters.

Ei vor insista în această săptămână pe lângă miniştrii altor ţări din alianţa militară occidentală să-i ajute să construiască un sistem de apărare împotriva avioanelor şi rachetelor ruseşti. Dar acesta ar fi un pas extrem de sensibil, ce va fi probabil condamnat de către Moscova ca fiind încă o dovadă a unei strategii a NATO care îi ameninţă frontierele.

Citește și: DOLIU Tatăl unui căpitan de națională de la Euro 2016 a murit în timpul meciului

Întrebat în legătură cu probabilitatea unei agresiuni din partea Rusiei în ţările baltice, ministrul apărării lituanian, Juoazas Olekas, a declarat pentru Reuters: ''Nu putem exclude aceasta. Ei (ruşii) pot face exerciţii la graniţă şi apoi să treacă la o invazie în câteva ore''.

Lituania, Letonia şi Estonia se consideră a fi pe linia frontului în caz de orice posibil conflict cu Moscova şi spun că-şi pun armatele pe picior de război, ceea ce înseamnă că se pot mobiliza aproape imediat.

Citește și: Roxana Vancea nu se mai ascunde: Imagini EXPLICITE cu ea și o altă femeie / FOTO

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO urmează să cadă de acord în această săptămână asupra unei noi forţe multinaţionale de 4.000 de militari pentru ţările baltice şi Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania şi Marea Britanie vor contribui fiecare cu câte 1.000 de militari. Şi Canada ar putea contribui la acest efort.

În timp ce salută noile desfăşurări de forţe, ţările baltice spun că întăririle trebuie să continue, arătând spre eforturile Rusiei de a dezvolta o capacitate ''anti-acces'' în enclava Kaliningrad, care se învecinează cu Lituania şi Polonia, făcând uz de rachete şi submarine pentru a opri deplasarea întăririlor NATO către ţările baltice.

Citește și: Prezentatoare PRO TV, clipe de COȘMAR în spital: I-au aruncat cuvinte NEPERMISE

Balticii vor ca avioane de luptă ale NATO să le apere spaţiul aerian şi cer interceptoare de rachete cu rază medie de acţiune de la Kongsberg Gruppen din Norvegia şi Raytheon din SUA.

''Trebuie să oprim o posibilă agresiune aeriană. Discutăm despre crearea unui sistem regional de apărare împotriva rachetelor cu rază medie de acţiune împreună cu letonii, estonienii şi cu polonezii'', a declarat Olekas, care se aşteaptă să abordeze această problemă împreună cu colegii săi din NATO la reuniunea ministerială de marţi şi miercuri de la Bruxelles.

Citește și: ȘOC în fotbalul mondial: Brazilia a fost ELIMINATĂ de la Copa America din cauza arbitrilor / VIDEO

''Primul şi cel mai important lucru este apărarea spaţiului nostru aerian. Apărarea aeriană este provocarea căreia trebuie să-i facem faţă împreună cu NATO'', a declarat şeful forţei de apărare estoniene, generalul Riho Terras.

''Nu vorbim despre apărarea Lituaniei, ci despre credibilitatea întregii alianţe'', a declarat la rândul său ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius.

Citește și: Detalii HALUCINANTE: Studenta care coordona o rețea de prostituate minore cu un iubit fiu de consilieră locală

Dar, astfel de apeluri ar necesita ca mai multe guverne ale NATO să-şi intensifice aşa-numita misiune de supraveghere aeriană ce interceptează periodic avioane ruseşti care zboară deasupra apelor internaţionale aproape de statele baltice.

Ţările baltice se bazează pe reacţia rapidă a avioanelor aliaţilor lor din NATO pentru a le supraveghea spaţiul aerian, fără mandat de a intra în conflict cu un avion ostil.

Citește și: PSD pierde majoritatea in Parlament?

Rusia a desfăşurat exerciţii neanunţate la frontierele ţărilor baltice, inclusiv unul în 2014, la care au participat 100.000 de militari, potrivit colonelului danez Jakob Sogard Larsen, aflat la comanda noului avanpost al NATO în Lituania. ''Trebuie să învăţăm să înfruntăm războiul total din nou'', a declarat Larsen, semn al unei reveniri la atmosfera din timpul Războiului Rece, scrie agerpres.ro.

Citește și: Mitica Dragomir si Mircea Sandu, 3 ani cu suspendare