Acord al UE pentru a întări operaţiunea navală Sophia

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 20-06-2016 16:24

Miniştrii afacerilor externe din UE au aprobat luni întărirea operaţiunii navale Sophia în largul coastelor Libiei, care va putea forma de acum înainte gărzi de coastă libiene şi să lupte împotriva traficului de arme spre această ţară, relatează AFP.

Misiunea Sophia a fost instituită în urmă cu un an pentru a combate puternicele reţele de traficanţi de migranţi în Mediterana centrală, pentru care Libia era baza de plecare. Ea a primit aprobarea din partea ONU marţea trecută pentru a impune respectarea în largul mării a embargoului asupra livrărilor de arme către Libia, decretat în 2011. Această operaţiune navală fusese decisă de oficiali europeni în primăvara anului 2015 după un naufragiu tragic în largul coastelor libiene în care îşi pierduseră viaţa 850 de migranţi care încercau să ajungă în Italia.

Operaţiunea a fost prelungită până în 27 iulie 2017, a precizat luni într-un comunicat Consiliul UE, care reprezintă cele 28 de state membre. Misiunea europeană a contribuit la salvarea a 16.000 de migranţi în decurs de un an şi la arestarea a circa 70 de traficanţi. Mandatul său a fost "extins prin adăugarea a două noi sarcini: antrenarea pazei de coastă şi a marinarilor libieni şi contribuţia la aplicarea embargoului ONU asupra armelor în largul coastelor libiene", potrivit comunicatului. În prezent, Sophia include cinci nave, sprijinite de trei elicoptere şi patru avioane în Mediterană, dar ea rămâne cantonată în apele internaţionale.

Pentru ca ea să-şi poată îndeplini noile misiuni, alte trei nave, între care una dedicată antrenamentelor, sunt necesare, potrivit unui înalt responsabil militar al UE, care a făcut declaraţii ziariştilor sub acoperirea anonimatului, în cursul reuniunii miniştrilor afacerilor externe la Luxembourg. O navă specială va fi consacrată formării, într-o primă etapă, a 100 de ofiţeri şi subofiţeri din paza de coastă şi din marina libiană. Aceştia vor fi apoi invitaţi să-şi continue antrenamentele pe uscat, în una din ţările membre ale UE sau într-o ţară terţă, înainte de a fi formaţi într-o a treia etapă pe nave libiene, a explicat aceeaşi sursă.

Pentru a putea acţiona eficient împotriva traficului de arme, zona de operaţiuni a misiunii UE Navfor Med/Sophia a fost extinsă până la nivelul oraşului libian Derna, situat la 200 km de Egipt. Ea acoperă în prezent 80% din coasta libiană, dar se limitează în continuare la apele internaţionale, adică la 12 mile distanţă de coastă, conform Agerpres.