Ofensivă majoră a Statului Islamic. Înfrângere dură pentru trupele guvernamentale

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 21-06-2016 07:08

Jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI) au alungat luni trupele regimului sirian din provincia Raqqa (nord) în urma unei contraofensive soldată cu moartea a 40 de membri ai forţelor proguvernamentale în 24 de ore, a informat un ONG, potrivit agenţiei France Presse. 

Regimul de la Damasc a lansat pe 3 iunie o ofensivă pentru a cuceri oraşul-cheie Tabqa din provincia Raqqa, înaintând aproximativ 20 de kilometri. 

Jihadiştii au reuşit să respingă forţele guvernamentale în afara provinciei după un contraatac lansat în ajun, a făcut cunoscut Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO). 

"Daech (acronimul în arabă al SI) a reuşit să alunge trupele regimului dincolo de frontierele administrative ale provinciei Raqqa după o contraofensivă înverşunată lansată duminică seară", a relatat OSDO. 

Potrivit Observatorului, SI a trimis sute de luptători ca întărire de la Raqqa, reşedinţa provinciei şi capitala proclamată de gruparea jihadistă, la Tabqa pentru a apăra oraşul pe care încercau să îl cucerească forţele guvernamentale. 

Organizaţia neguvernamentală, care se sprijină pe o vastă reţea de surse în întreaga ţară, a afirmat că "peste 40 de membri ai forţelor regimului au fost ucişi" în lupte. 

Oraşul Tabqa este situat la 50 de kilometri vest de localitatea Raqqa.AGERPRES