Brexit: Lecția populiștilor britanici pentru politicienii români

Autor: Andreea Devreme, PoliticScan
Publicat: 24-06-2016 14:30
Actualizat: 24-06-2016 15:49

În primul rând că populismul deșănțat va duce mai devreme sau mai târziu la crize sociale. Oamenii de rând nu stau mai niciodată să verifice mesajele politicienilor. Dacă aud: creștem pensiile cu 50%, facem un milion de locuri de muncă, dublăm salariul, ei, oamenii simpli vor fi tentați să îi creadă pe politicieni. Așa e de când lumea și pământul. Politicianul este investit cu încredere, este pus să conducă soarta cetății. Oamenii simpli nu stau să studieze sistemele să vadă care este deficitul de cont curent, care este deficitul la sistemul de asigurări sociale. Nu vor sta să judece dacă se poate lua o măsură economică sau nu. Ei știu că își fac datoria la locul de muncă, așa că, așteaptă de la politicieni să își facă și ei la rândul lor datoria și să conducă statul.

De aceea, atunci când politicienii creează așteptări, mai devreme, sau mai târziu populația, va vota și își va cere astfel, prin alegeri democratice, ca așteptările să devină realitate. Promisiunile vor fi crezute, chiar dacă ele par nerealiste, dintr-un simplu motiv: oamenii își doresc să creadă în vise, oamenii își doresc să trăiască mai bine, să evolueze.

În Marea Britanie, populismul a fost la el acasă. De câțiva ani, a fost alimentat de politicieni care le-au spus oamenilor că pot trai mai bine, că pot fi suverani, că ei sunt cei mai buni și se pot descurca singuri. Ba, mai mult, au fost de-a dreptul mințiți. Au fost reclame politice pro-Brexit care aveau ca mesaj: „Marea Britanie da zilnic degeaba 350 de milioane de lire Uniunii Europene, care mai bine ar merge către sistemul de sănătate”. Azi, liderul Nigel Farage, șeful partidului extremist UKIP a spus că a fost o „greșeală”. O minciună grosolană care însă și-a făcut efectul.

Politicienii români pot vedea acum ce înseamnă exact populismul. Poți câștiga niște alegeri, dar poți distruge o țară. Poți să aduni în jurul unor idei o masă mare de oameni, dar după aceea, trebuie să treci și la îndeplinirea promisiunilor. Poate Brexit-ul este cel mai bun exemplu de ce înseamnă promisiuni, minciuni, crearea unor așteptări irealiste. De mâine, liderii englezi vor trebui să se descurce și să le dea un trai mai bun britanicilor. Se vede cu ochiul liber că nu vor avea cum. Discursurile populiste din timpul campaniei, mândria națională, nu vor putea împiedica bursele să aibă fluctuații negative, nu vor bloca căderea lirei.