Lupte CRÂNCENE în Siria: SUA îi ajută pe rebeli în războiul cu Statul Islamic

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 29-06-2016 23:37
Actualizat: 30-06-2016 06:25

Rebelii sirieni susţinuţi de Washington au avansat în direcţia unui important oraş situat la frontiera cu Irakul, unde au cucerit o mică bază aeriană, a raportat miercuri organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Combatanţii Noii Armate Siriene (NAS) au lansat această ofensivă marţi, pentru a încerca să taie căile de aprovizionare ale grupării Stat Islamic (SI) situate între cele două ţări.

Citește și: Iulia Gorneanu, tânăra care s-a iubit cu Grigore Leșe: Sunt indecente aceste poze?

Potrivit OSDO, ei au avansat în timpul nopţii şi au cucerit baza aeriană din Al-Hamdan, la 5 kilometri nord-vest de Boukamal, în provincia Deir Ezzor (est), pentru a încerca să facă joncţiunea cu forţele irakiene de partea cealaltă a frontierei.

'Obiectivul este de a tăia căile pentru aprovizionare militară a SI situate între Irak şi Siria, apoi de a recuceri Boukamal', oraş de 50.000 de locuitori, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestui grup, Mezahem al-Saloum.

Citește și: A pozat goală în avionul lui Donald Trump și e aproape să devină Prima Doamnă a SUA / FOTO HOT

Acest post de frontieră, care se află în faţa oraşului Al-Qaim de partea irakiană, se află în mâinile SI din iunie 2014. În Irak, gruparea jihadistă este amplasată de-a lungul frontierei în provincia Al-Anbar, unde a pierdut, în 26 iunie, controlul asupra unuia dintre principalele sale fiefuri, Fallujah.

În timp ce combatanţii NAS se apropiau de oraş, SI a decapitat cinci tineri pe care i-a acuzat că lucrează pentru rebeliunea susţinută de SUA, potrivit OSDO.

Citește și: Selfie-urile cu filtre vor fi fi interzise: ‘Distorsionează creaţia lui Dumnezeu’

Noua Armată a Siriei (NAS) regrupează combatanţi neislamişti antrenaţi de americani şi britanici într-o tabără a coaliţiei internaţionale în Iordania, potrivit OSDO. Ofensiva ei este susţinută de aviaţia coaliţiei internaţionale anti-SI condusă de Washington.

În martie, SI a pierdut controlul asupra altui punct de trecere situat la frontiera irakiană, cel de la Al-Tanaf.

Din 31 mai, o alianţă arabo-kurdă susţinută de SUA - Forţele Democratice Siriene (FDS) - desfăşoară o vastă ofensivă în nord, pentru a cuceri Minbej, un alt fief vital al SI, situat pe ruta de aprovizionare a jihadiştilor între frontiera turcă şi Raqqa, capitala de facto a SI în Siria, scrie agerpres.ro.

Citește și: O nouă opțiune de la Facebook: Verifică dacă ești printre norocoși