Lira sterlină: 100 de ani de cădere pe burse

Autor: Andrei Tiut, PoliticScan
Publicat: 06-07-2016 08:55
Actualizat: 06-07-2016 12:44

Căderea lirei sterline a fost unul din principalele fenomene care au urmat imediat după Brexit. Dar acesta nu pare a fi decât ultimul act dintr-o istorie economică... seculară.

Scăderea lirei sterline în față dolarului durează din prim parte a secolului trecut, și este însoțită de declinul Imperiului Britanic și scăderea importanței Marii Britanii în lume.

Dar scăderea monedei nu înseamnă mereu vești proaste. În 1992, când lira a fost decuplată de marca germană și s-a devalorizat din nou, ministrul de finanțe britanic a cântat de bucurie în baie, după cum recunoaște el însuși, citat de Bloomberg.

Motivul este că o monedă mai slabă încurajează exporturile. Chiar și acum, după votul pentru Brexit, devalorizarea liniei a ajutat indicele bursier FTSE100 să-și păstreze din valoare. Însă, deoarece economia britanică e bazată pe servicii și serviciile sunt afectate puternic de instabilitatea separării de UE, nu este de așteptat că volatilitatea monedei să poată proteja economia Marii Britanii pentru multă vreme.