UPDATE. Cazul Rompetrol este simbolul eșecului guvernării PSD

Autor: Andreea Paul, Economist
Publicat: 06-07-2016 19:06
Actualizat: 07-07-2016 16:01

După 25 de intervenții publice și parlamentare pe care le-am avut legat de escrocheria deceniului „Năstase-Ponta-Rompetrol”, astăzi apar semnale că DNA se ocupă de dosarul Rompetrol III.

Avem nevoie de răspunsuri clare la câteva întrebări:

1. De ce nu a recuperat statul român datoria de aproape 600 de milioane de dolari de la Rompetrol Group? Datoria Rompetrol echivalează cu pagubele generate de corupţie şi deconspirate de către DNA în anul 2015.

2. De ce nu beneficiază românii de niciun leu din aceste datorii, de niciun euro din fondul de investiţii promis, de 1 miliard de euro, de către Guvernul PSD și Rompetrol, de niciun loc de muncă nou creat promis prin memorandumul semnat de către Victor Ponta în luna februarie 2013? Cazul Rompetrol este simbolul EŞECULUI guvernării PSD, al TRANZACŢIILOR CONTROVERSATE și NECONSTITUŢIONALE ale PSD, demarate în anul 2003 în timpul guvernării Năstase și închise prin memorandumul lui Ponta în anul 2013.

3.  Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol Group N.V. semnat de Victor Ponta avea din start clauzele nefuncționale. Cine răspunde pentru stingerea prin memorandum a litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi Rompetrol Group? Este vorba de hoție, rea credință sau incompetență?

4. PNL a cerut înființarea unei Comisii de anchetă parlamentară pentru datoria Rompetrol încă de la mijlocul anului 2015 și niciodată nu am primit avizul conducerii Camerei Deputaţilor dominate de către PSD. Această Comisie de anchetă ar fi trebuit să verifice modul în care Guvernul Ponta a apărat interesele naționale în ceea ce  privește recuperarea datoriilor de aproape 600 de milioane de dolari de la Rompetrol. 95 de parlamentari au semnat această solicitare.

5. De ce premierul Ponta nu a salvat Oltchim şi un oraş întreg, Râmnicu Vâlcea, ştiut fiind că are o poziţie strategică şi că datoriile de 600 de milioane de dolari încasate de la Rompetrol ar fi fost suficiente pentru salvarea Oltchim?

UPDATE: Iată dovada minciunii fostului premier Ponta care ne spune în seara asta că suntem "complet idioți", negând că "ar fi șters vreo datorie deși scrie clar și în lege li în HG că e vorba de vânzarea de acțiuni ale statului" sau că "datoriile nu mai există din 2010". Memorandumul pe care l-a semnat în februarie 2013, declarat neconstituțional, și apoi transformat în HG spune clar că e vorba de stingerea unui litigiu între stat și Rompetrol nesoluționat din decembrie 2003, respectiv că pe lângă vânzarea de acțiuni ale statului, Rompetrol creează un fond de investiții de 1 miliard de dolari. Dintre toate cele trei condiții, una singură s-a rezolvat: stingerea litigiului. Celelalte două nu sunt însoțite de sancțiuni juridice și nu au fost puse în practică. Statul și românii au rămas cu buza umflată.