Dincolo de Tuddy – clasa politică la o lună de la alegerile locale

Autor: Ionut Iancu, Analist
Publicat: 10-07-2016 13:40
Actualizat: 10-07-2016 15:23

Deși poate multora le va veni greu să creadă, există viață și după Tuddy. Iar politica românească, în felul ei, își continuă drumul imprevizibil, într-un an electoral ce va redefini, a câta oară, România.

Alegerile locale au oferit o serie de certitudini ce pluteau de la momentul noiembrie 2014, dar nu erau încă cunoscute. Efectul Klaus Iohannis s-a stins, partidele au revenit toate în matca lor, până și Victor Ponta s-a întors acolo unde era înainte să fie înfrânt la prezidențiale. Dar ce urme au lăsat rezultatele din iunie peste partide? La ce iureș a fost în primele zile…

PSD:

- Am mai scris, mă repet și acum. Social democrații par blestemați să nu poată să se bucure de niște rezultate excepționale. Dacă stai strâmb și calculezi drept, PSD aproape că s-a apropiat de scorul USL din 2012. Ceea ce părea imposibil. Cu toate acestea, partidul este măcinat de disputa Ponta – Dragnea (nerecunoscută de nici unul din ei). Perspectiva unui nou asalt al DNA peste liderii partidului nu este nici ea înlăturată. Așa că oamenii au intrat într-o binemeritată vacanță și din septembrie, vedem noi ce și cum. Vorba domnului Dragnea, alegerile din toamnă sunt despre libertatea lor.

PNL:

- La liberali lucrurile păreau să intre într-o vrie după rezultatele din 5 iunie. Deși la nivel de discurs public s-a vorbit de o performanță istorică, la final lucrurile nu au mai stat chiar așa. Bucureștiul, cu toate filialele, a fost decapitat, după un scor foarte, foarte slab. La nivel național s-a accelerat procesul de fuziune, astfel încât startul campaniei electorale pentru parlamentare să găsească partidul sub o conducere unică. A fost tăiată din fașă și ideea unui Congres care ar fi putut destabiliza lucrurile. Iar ultimul subiect ce a rămas în pom înainte de vacanță este cel al unui nume de premier pe care liberalii să îl propună. Domnul Predoiu iese din discuție.

USB:

- Echipa lui Nicușor Dan continuă să surprindă. După ce s-a clamat total anti partide și sistem, Nicușor a făcut alianțe peste alianțe cu PSD, apoi s-a retras îtr-un con de umbră, de unde nu a mai ieșit. Dovadă că nici măcar nu a prins loc în vreo comisie a Primăriei București, fiind singurul lăsat pe dinafară. În același timp, noua voce a USB a devenit Clotilde Armand, care a început să se certe cu toată lumea și să preia un discurs populist de care puțini o credeau capabilă.

PMP:

- La PMP e liniște totală. S-au chinuit să deștepte tot Bucureștiul și au adormit și ei. Traian Băsescu a predat frâiele organizației pe București lui Robert Turcescu și cam atât.

ALDE-ul lui Tăriceanu e în prim plan cu scandalul Tuddy și cu trimiterea lui Călin Popescu Tăriceanu în judecată, în dosarul retrocedărilor. UNPR a dispărut în neant, prins între trădarea PSD-ului și o fuziune nefinalizată cu PNL.

Și cam atât în viața politică de la noi. Vine din nou canicula, Firea ia măsuri și taie toți pomii din oraș, restul lumii e pe la mare. România pare că intră într-un binemeritat concediu, după ce vreme de jumătate de an a muncit de s-a spetit. Până la toamnă, Dumnezeu cu mila.