Mogherini avertizează guvernul turc: Nu există nicio scuză

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 18-07-2016 10:00

Institutiile democratice si statul de drept în Turcia trebuie protejate 'pentru binele acestei tari', a declarat luni Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, avertizând în acelasi timp guvernul turc împotriva unor masuri care ar putea afecta ordinea constitutionala în tara ca urmare a loviturii de stat esuate, potrivit Reuters si AFP.

'Noi spunem astazi ca statul de drept trebuie sa fie protejat pentru binele Turciei', a declarat ea, într-o conferinta de presa, la sosirea la o reuniune a ministrilor de externe din UE la Bruxelles.

'Nu exista nicio scuza ca Turcia sa ia masuri pentru a se îndeparta de statul de drept', a insistat sefa diplomatiei europene. 'Vom trimite un mesaj puternic în acest sens Turciei', a avertizat ea.

'Noi am fost primii în timpul tragicei nopti care am spus ca institutiile statului trebuie sa fie protejate', a spus Mogherini înainte de reuniunea ministrilor de externe din UE, la care este asteptat si secretarul de stat american John Kerry.

Circa 6.000 de militari au fost arestati dupa puciul esuat în Turcia, soldat cu cel putin 290 de morti, conform unui nou bilant oficial.

AGERPRES