Unul din doi români nu are acces la rețelele de canalizare și 110 mii de gospodării nu au curent

Autor: Andreea Paul, Economist
Publicat: 22-07-2016 14:55
Actualizat: 27-07-2016 12:56

Accesul la utilități - apă, curent, gaz – la prețuri decente dă calitate vieții, ori astăzi în România 1 din 2 români nu are acces la rețelele de canalizare și circa 110 mii de gospodării din România nu au curent electric.

Luna trecută am primit o solicitare concretă la cabinetul parlamentar din Negrești Oaș legat de această problemă cu care se confruntă mai multe familii din comuna Târșolț, județul Satu Mare. Am supus-o atenției Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ministerului Energiei printr-o întrebare parlamentară. Aceste familii nu au acces la utilitățile publice și au solicitat racordarea la curentul electric și la apă. Răspunsul primit de la S.C. Electrica Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare, este că NU se poate, argumentând că în zonă nu există reţele electrice care să aparţină societății, S.C Electrica fiind singurul furnizor de electricitate din zonă. În ceea ce privește racordarea la rețeaua cu apă potabilă, primăria Târșolț are aprobat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, un obiectiv de investiții în acest sens, în valoare de peste 11 mil. lei, cu termen de finalizare 2019.

Celor două ministere m-am adresat direct cu problema de fond și am cerut soluții și răspunsuri clare la patru întebări:
1. Ce măsuri veți dispune pentru a soluționa problema semnalată? În cât timp vor beneficia aceste familii, din comuna Târşolţ, de accesul la utilităţi?
2. Câte familii se află în această situaţie la nivel naţional?
3. Cum îşi propune statul român să gestioneze monopolurile care furnizează servicii de utilităţi publice şi care nu onorează solicitările cetăţenilor cu pretenţii minime de viaţă decentă şi acces la aceste reţele în România anului 2016?
4. Care sunt soluţiile alternative pe care le propune statul român pentru aceşti cetăţeni şi pentru deblocarea dezvoltării economice în aceste regiuni?
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu a reușit să ne propună o soluție concretă pentru familiile din Târșolț, dar invită primăriile interesate să aplice pentru finanțare prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală. Pe de altă parte,  Ministerul Energiei nu a trimis încă un punct de vedere - a trecut mai mult de jumătate din perioada prevăzută de lege pentru a răspunde solicitărilor publice, așadar termen legal mai au.
Răspunsul primit de la MDRAP arată că peste jumătate din populația României nu are acces la rețelele de canalizare, respectiv 52,9% din populația țării. Mai grav, în mediul rural doar 5,3% din populație beneficiază de servicii de canalizare.
În ceea ce privește serviciul de alimentare cu energie electrică, situația este mult mai complicată. În perioada 2010-2015, programul național de electrificare a localităților și extindere a rețelei de distribuție a fost suspendat, conform răspunsului MDRAP. Deși, astăzi, circa 110 mii de gospodării din România nu au curent electric.
O soluție ar putea fi energia regenerabilă: biomasa, solară sau eoliană, după specificul zonal, care presupune un cost mai mic decât extinderea rețelei de tensiune electrică. Mai mult, Comisia Europeană finanțează realizarea unor astfel de obiective. Energia regenerabilă reprezintă o soluție mai ieftină, dar și o soluție pentru viitor. Noul proiect de țară trebuie să răspundă acestor provocări, cu soluții pragmatice, viabile economic și social, care să asigure accesul tuturor cetățenilor la utilitățile publice.