Turcia s-a răzgândit: Decizia luată în privința bazei aeriene de la Incirlik

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 23-07-2016 11:41
Actualizat: 24-07-2016 08:40

Baza aeriană turcă de la Incirlik utilizată de SUA şi de coaliţia împotriva grupării Stat Islamic este din nou alimentată cu curent electric, după ce acesta a fost tăiat în urma tentativa de puci de săptămâna trecută, a anunţat comandamentul forţelor americane în Europa, relatează AFP.

Autorităţile turce îi suspectează pe militarii pucişti că au utilizat baza aeriană situată în sudul ţării pentru a alimenta cu carburant avioanele militare utilizate în timpul tentativei de lovitură de stat.

Citește și: Scene INCREDIBILE petrecute la bordul unui avion: Ce i-au făcut niște microbiști unei stewardese / VIDEO

Mai mulţi ofiţeri turci din baza de la Incirlik au fost arestaţi de autorităţi.

După sistarea alimentării cu electricitate sâmbăta trecută, militarii americani au utilizat generatoarele de rezervă pentru a putea să continue să-şi desfăşoare operaţiunile aeriene împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Citește și: Ea e femeia cu cei mai mari sâni naturali din lume: Fiecare cântărește aproape 30 de kg / VIDEO

"Avem în continuare această capacitate" de generare autonomă "dacă electricitatea este din nou tăiată", a precizat comandamentul american într-un comunicat.

"Există un flux continuu de hrană caldă, apă şi carburant pentru a susţine personalul nostru din Turcia", se mai menţionează în textul citat.

Citește și: Doi iubiți din Dâmbovița au pus două tinere de 16 ani să facă videochat: Detalii incredibile din caz

În jur de 1.500 de militari americani sunt în prezent cantonaţi în baza de la Incirlik.

SUA utilizează baza aeriană pentru a desfăşura misiuni aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria vecină. În acest scop sunt folosite drone, avioane de război electronic Prowler şi avioane de atac la sol A-10.

Citește și: Tinder s-a schimbat: Ce s-a introdus nou în aplicație

SUA au condamnat tentativa de puci şi s-au ferit să critice măsurile excepţionale luate de autorităţile turce, în special epurarea masivă în rândul militarilor, judecătorilor şi funcţionarilor, precum şi plasarea în detenţie a peste 4.000 de persoane.

"Susţinem guvernul democratic (...) Condamnăm tentativa de puci", a declarat miercuri secretarul de stat american John Kerry, refuzând să comenteze epurările, informează agerpres.ro.

Citește și: A apărut aplicația care-i cuplează pe vânătorii de Pokemon Go