Turcia anunță ce a stat în spatele loviturii de stat: De ce au atacat puciștii

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 27-07-2016 19:15
Actualizat: 27-07-2016 19:18

Autorităţile turce au întocmit înaintea loviturii de stat eşuate din 15 iulie un plan pentru înlăturarea din armată a simpatizanţilor predicatorului musulman Fetulah Gulen, iar aflarea de către aceştia a intenţiei privind îndepărtarea lor a precipitat decizia de a încerca preluarea puterii prin forţă, a declarat miercuri ministrul turc al energiei, Berat Albayrak, care este şi ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

Ei se aflau împreună cu familiile în vacanţă în staţiunea Marmaris (pe ţărmul Mării Egee) în seara de 15 iulie. Potrivit lui Berat Albayrak, care este căsătorit cu fiica cea mare a preşedintelui Erdogan, acesta din urmă a fost informat telefonic de un civil despre ce urma să se întâmple şi abia mai târziu şi-a dat seama de gravitatea situaţiei, când nu a reuşit să-l contacteze pe şeful Statului Major, Hulusi Akar, sechestrat de pucişti.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Au turnat smoală peste 4 cățeluși: I-au lipit de asfalt, la Iași

Ginerele preşedintelui turc a susţinut că în timpul acestei veri Consiliul Militar Surprem (YAS) intenţiona să se întrunească pentru a-i elimina din armată pe toţi ofiţerii bănuiţi de legături cu organizaţiile lui Fetullah Gulen, autoexilat în SUA şi acuzat de Erdogan că se află în spatele puciului, fiind avuţi în vedere mai ales 'generalii gulenişti'. Această epurare ar fi fost doar o parte a unei acţiuni mai ample ce viza măsuri similare în justiţie şi în celelalte instituţii.

Listele cu cei vizaţi au fost trimise ministerelor de resort, iar atunci când unii dintre militarii aflaţi pe acele liste au înţeles ce urmau să păţească 'au luat decizia finală', explică Berat Albayrak. El a precizat că deşi doar aproximativ 1,5% din efectivele forţelor armate au susţinut lovitura de stat, simpatizanţii lui Gulen au reuşit să se infiltreze în eşaloanele medii şi înalte ale ierarhiei militare.

Citește și: O româncă revolutioneaza cercetarea mondială

După eşecul loviturii de stat, autorităţile de la Ankara au început o vastă campanie de epurare în armată şi administraţie pentru a-i elimina din aceste structuri pe toţi cei bănuiţi de legături cu organizaţiile lui Gulen.

Într-un interviu acordat tot miercuri postului britanic Sky News, premierul turc Binali Yildirim a avertizat că această campanie nu s-au terminat şi că ar putea fi operate noi arestări.

Citește și: Iohannis, al 7 lea general SRI trecut in rezerva !

În aceeaşi zi au fost emise mandate de arestare pentru 47 de angajaţi ai cotidianului Zaman, iar numărul persoanelor plasate în detenţie după data de 15 iulie trece în prezent de 9.000, informează agerpres.ro.

Citește și: Geoană : “Câți politicieni români ar fi putut face asta?”