Noi dezvăluiri despre atacatorul din Ansbach: Avea legături clare cu Statul Islamic

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 27-07-2016 20:31

Sirianul care şi-a detonat duminică încărcătura explozivă, în numele grupării Statul Islamic (SI), în apropiere de locul unde se desfăşura un festival de muzică în oraşul german Ansbach (sud) avea la activul său o lungă traiectorie jihadistă, potrivit publicaţiei săptămânale oficiale a organizaţiei extremiste, Al-Nabaa, relatează miercuri AFP. Originar din oraşul Alep (nordul Siriei), sirianul era ''foarte apropiat mişcărilor jihadiste, alăturându-se mai întâi, timp de mai multe luni, Statului Islamic din Irak, o grupare formată în 2006 de către Al-Qaida în Irak, şi altor grupări jihadiste.

A revenit apoi în Siria, unde a fost discret, pentru a nu fi reperat de către serviciile de informaţii ale regimului lui Bashar al-Assad. Când a izbucnit conflictul în Siria în 2011, el a format, potrivit Al-Nabaa, o celulă armată împreună cu prieteni, atacând forţele regimului cu ajutorul unor dispozitive explozive, şi a luptat cu mai multe grupări rebele, după care a intrat în rândurile Frontului Al-Nosra, care era în acea epocă prelungirea în Siria a Statului Islamic din Irak. Sirianul a fost rănit în Alep şi şi-a părăsit ţara pentru a primi îngrijiri medicale în Europa. Publicaţia afirmă că sirianul, din străinătate, a urmărit îndeaproape activităţile din Siria ale grupării jihadiste Statul Islamic din Irak, ce avea să devină în 2014 Statul Islamic (SI).

Urmând apelurile liderului SI, Abou Bakr Al-Baghdadi, de a lupta împotriva ''cruciaţilor'' pe pământurile lor, sirianul a început să pregătească minuţios un atac de mare amploare în Germania, potrivit Al-Nabaa. Autorităţile germane l-au prezentat drept un sirian de 27 de ani, a cărui cerere de azil a fost respinsă şi care suferea de tulburări psihiatrice. El a murit în explozia dispozitivului său, plin cu piese metalice, în faţa unui restaurant din Ansbach, atac soldat cu 15 răniţi, dintre care patru sunt în stare gravă, anunţă Agerpres.