Întâlnire la nivel înalt între Vladimir Putin și premierul Bavariei: Când se va întâmpla totul

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 02-08-2016 23:43

Premierul landului german Bavaria Horst Seehofer intenţionează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin, în octombrie, la Moscova, a dezvăluit marţi ziarul german Straubinger Tagblatt, citat de Reuters. Ziarul menţionează ca sursă un document intern, potrivit căruia întâlnirea ar fi programată în cadrul unei vizite mai ample în Rusia. Un purtător de cuvânt al biroului premierului a confirmat planurile privind o vizită la Moscova, dar a refuzat să comenteze datele publicate de ziar.

O întâlnire Seehofer-Putin în februarie a dat naştere unor controverse aprinse în cadrul coaliţiei guvernamentale de la Berlin. Premierul bavarez, un aliat al cancelarului Angela Merkel, s-a remarcat deja prin critici ale politicii acesteiea de deschidere faţă de refugiaţi, pe seama căreia a pus recenta serie de atacuri din Germania. Adversarii lui Seehofer îl acuză de urmărirea unei politici externe proprii. El şi-a argumentat poziţia prin necesitatea menţinerii legăturilor politice şi economice cu Rusia, în timp ce Merkel a adoptat o poziţie mai dură privind acţiunile Rusiei în estul Ucrainei. Anul acesta, relaţiile ruso-germane au fost tensionate de implicarea Moscovei într-o dispută privind presupusul viol al unei tinere cu dublă naţionalitate de către imigranţi, la Berlin, reaminteşte Reuters. În Germania s-au făcut auzite suspiciuni privind intenţia Rusiei de a eroda popularitatea Angelei Merkel prin exploatarea problemelor legate de migraţie. Uniunea Creştin-Socială condusă de Seehofer, aliatul politic din Bavaria a Uniunii Creştin Democrate a cancelarului, a fost printre cei mai vehemenţi susţinători ai închiderii frontierelor şi returnării imigranţilor care nu obţin azil politic.

Cei doi politiceni au încercat să-şi reconcilieze poziţiile, dar Seehofer şi-a reluat criticile la adresa lui Merkel după cele trei atacuri din Bavaria, din iulie, dintre care două sunt puse pe seama Statului Islamic, anunță Agerpres.