Recursul statului norvegian împotriva lui Anders Behring Breivik va fi judecat în noiembrie

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 05-08-2016 16:27

Norvegia va face recurs împotriva unei decizii legale potrivit căreia statul a încălcat drepturile omului în cazul lui Anders Behring Breivik, cel mai sângeros ucigaş în masă din istoria ţării, în cadrul unei audieri programate pentru sfârşitul lunii noiembrie, a anunţat vineri un tribunal norvegian, relatează Reuters.

Anders Behring Breivik, extremist de dreapta, a ucis 77 de persoane, în iulie 2011, opt într-un atac cu bombă la Oslo şi 69 când a deschis focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti pe insula Utoya. Tribunalul din Oslo a decis la 20 aprilie că statul nu a respectat drepturile omului în cazul Breivik, ţinându-l într-un regim de izolare care a fost descris drept 'o lume complet izolată', decizie care le-a şocat pe rudele victimelor. Mulţi norvegieni au fost surprinşi de plângerile lui Breivik privind cafeaua rece şi mâncarea la microunde despre care a declarat să sunt 'mai rele decât interogarea prin simularea înecului'.

Audierile vor avea loc timp de patru zile, începând din 29 noiembrie, potrivit paginii de web a Curţii de apel din Borgating. Avocatul lui Breivik, Oeystein Storrvik, a declarat că va cere reprogramarea audierii deoarece are alt caz programat în acele zile. El a afirmat că Breivik intenţionează să fie prezent la audiere. În cursul audierilor anterioare, acesta a făcut salutul nazist, anunţă Agerpres.