PREMIERĂ la Haga: O juristă a fost amenințată cu moartea

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 16-08-2016 09:38
Actualizat: 16-08-2016 10:11

O juristă ameninţată cu moartea pentru că a furnizat informaţii Curţii Penale Internaţionale (CPI) despre eventuale crime de război comise de israelieni împotriva palestinienilor a acuzat luni Israelul că ar fi în spatele acestor tentative de intimidare şi a cerut guvernului olandez să intervină pe plan internaţional, informează agerpres.ro

"Cred că Israelul este responsabil sau este implicat într-un fel sau altul: este singurul care are de câştigat dacă îmi vede munca oprită', a declarat Nada Kiswanson la telefon pentru AFP, evocând de asemenea 'complexitatea tehnicilor utilizate'.

Achizițiile din spitale, vizate de DNA: O nouă anchetă cutremură sistemul sanitar


La rândul său, guvernul israelian a calificat aceste acuzaţii drept "groteşti'. 

Pentru această juristă care reprezintă organizaţia palestiniană Al-Haq la Haga, unde se află sediul CPI, "o intervenţie politică este necesară': 'Cred că guvernul olandez are un rol de jucat şi trebuie să afirme că aşa ceva nu este acceptabil pe teritoriul său'. 

Tânăra femeie - care are dublă cetăţenie iordaniană şi suedeză şi beneficiază de acum înainte de măsuri de protecţie - asigură că este în mod 'frecvent' ţinta unor ameninţări cu moartea de la începutul anului: apeluri telefonice, mesaje electronice, texte, scrisori, prospecte distribuite în vecinătate, ultimul mesaj datând de acum zece zile.

Zi DECISIVĂ pentru primarul Craiovei: Ce vor decide magistrații


Potrivit Nadei Kiswanson, ' trebuie răspuns ingerinţei politice clare printr-o intervenţie a guvernului olandez'.

Schimbare MAJORĂ anunțată de ANAF. Sunt vizați toți românii cu carduri


Ministerul Afacerilor Externe olandez refuză să comenteze acest subiect atât timp cât ancheta începută de parchet nu este terminată. El afirmă totuşi într-un comunicat că ia 'în serios' dosarul şi că intimidări sau ameninţări împotriva reprezentanţilor ONG sunt 'inacceptabile'. 

Este prima oară când o persoană care lucrează cu CPI devine obiectul unor astfel de ameninţări în Olanda. O altă ONG a afirmat de atunci într-un comunicat că unul dintre angajaţii săi a primit ameninţări similare într-un mesaj electronic. 

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) s-a alăturat CPI în ianuarie 2015 şi procurorul a deschis o examinare preliminară, etapă prealabilă unei anchete, cu scopul de a decide dacă ea dispune de elemente suficiente pentru a deschide o anchetă asupra presupuselor crime comise începând din vara anului 2014. 

Examinarea are în vedere la fel de bine acţiunile palestiniene, cât şi cele ale Israelului, care nu este membru al CPI şi contestă demersurile actuale făcute în faţa acestui tribunal.