Germania continuă să le ţină partea musulmanilor: Nu vrea interzicerea vălului islamic

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 18-08-2016 17:46

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că, el personal, nu este de acord cu portul vălului islamic, burka, dar nici nu consideră viabilă interzicerea completă la scară naţională a acestei vestimentanţii, relatează agenţia EFE şi website-ul politico.eu. 'În societatea noastră trebuie să mergem cu faţa descoperită. Totuşi, sunt împotriva unei interziceri a vălului integral (vălul islamic care acoperă complet corpul femeilor şi lasă doar ochii la vedere n.red.), întrucât plec de la premisa că Tribunalul Constituţional nu o va accepta', a indicat oficialul german într-o declaraţie acordată postului de radio regional RBB.

'Nu poţi interzice tot ce nu îţi place', a invocat el, apreciind că valul islamic nu trebuie acceptat în locurile unde faţa unei persoane trebuie să rămână vizibilă, cum ar fi de exemplu oficiile de stare civilă. Ministrul Thomas de Maiziere a răspuns astfel iniţiativei impulsionate de politicieni conservatori din formaţiunile Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) pentru interzicerea portului vălului islamic în public, ca măsură de securitate în contextul recentelor atacuri teroriste. 'Vălul integral (...) este incompatibil cu Germania şi îl respingem', a declarat Peter Tauber, secretarul general al CDU. El şi-a exprimat speranţa că o interdicţie, care să vizeze atât burka cât şi niqab-ul (un alt văl islamic, dar care lasă descoperită o mai mare parte a feţei femeilor), va fi convenită la nivel local de guvernele landurilor. La rândul său, ministrul de interne bavarez, Joachim Herrmann (membru al CSU), a caracterizat burka drept un 'corp străin' într-o societate deschisă, cum este cea germană, pledând şi el pentru interzicerea portului vălului islamic în public.

Sondajele efectuate recent în Germania arată că teama de atacuri teroriste este în creştere, în timp ce sprijinul faţă de politica uşilor deschise pentru refugiaţi promovată de cancelarul Angela Merkel scade, anunţă Agerpres.