Un înotător american își cere scuze pentru denunțul mincinos de la Rio

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 25-08-2016 12:45

Înotătorul american James Feigen, unul dintre autorii unui denunț mincinos legat de un delict, deoarece a pretins că a fost victima unei agresiuni din partea unor falși polițiști cu ocazia JO de la Rio, și-a prezentat scuzele miercuri, relatează AFP.

"În primul rând, eu aș vrea să-mi prezint scuze pentru că am deturnat atenția de la Jocurile Olimpice, de la Rio și de la delegația americană", a explicat Feigen într-un comunicat.

"Vreau să mulțumesc Comitetului Internațional Olimpic și populației din Rio pentru ospitalitatea sa pe durata Jocurilor Olimpice. Nu am decât respect pentru acest oraș", a adăugat el.

Feigen a revenit apoi la faptele petrecute pe 14 august dimineața, în urma cărora reputația sa și mai ales cea a lui Ryan Lochte, unul din starurile echipei de natație a SUA, au avut de suferit.

"Pe drumul de întoarcere (de la o seară la Club France), noi am cerut șoferului nostru de taxi să se oprească la o stație de servicii pentru a putea merge la toaletă. Toaletele însă erau închise, dar noi nu am încercat să le forțăm. Însă am luat decizia regretabilă de a urina în spatele clădirii", a recunoscut Feigen, component al echipei SUA care a câștigat ștafeta de 4x100 m la JO din 2016.

El a precizat, de asemenea, că înainte de a se întoarce în taxi, Lochte a smuls un panou publicitar: "Un bărbat ne-a apostrofat, pe mine și pe coechipierii mei și ne-a ordonat, în portugheză, să ne culcăm la pământ. Mi-am pus mâinile la cap, m-am culcat, iar persoana în cauză, cu arma în mână, ne-a cerut bani. Gunnar Bentz și cu mine i-am dat ca să ne lase să plecăm...Mai târziu, un polițist a venit să ne ia o declarație în Satul olimpic și am omis să indic că am urinat în service-ul respectiv și că Ryan Lochte a smuls un afiș, pentru că am vrut să-mi protejez coechipierii", a recunoscut Feigen.

James Feigen s-a văzut apoi cu pașaportul confiscat de justiția braziliană. "Mi s-a dat alegerea, fie de a rămâne în Brazilia pe durata anchetei poliției, care putea dura cel puțin o lună, fie să plătesc o amendă de 31.250 dolari pentru restituirea pașaportului meu și o pedeapsă de 15 zile de muncă în folosul comunității", a explicat el.

"În cele din urmă, am convenit asupra unei amenzi de 10.800 dolari...Sunt recunoscător că am revenit în Statele Unite lângă familia mea și că acest coșmar s-a încheiat", a conchis el.

AGERPRES