Iohannis lovește ultimul. Blaga, uitat de FSN în tranșee

Autor: Andreea Devreme, PoliticScan
Publicat: 26-08-2016 19:16
Actualizat: 26-08-2016 21:06

După ultima coțcărie pe care liberalii i-au făcut-o lui Klaus Iohannis și protejatului său Cioloș, adică un sondaj nefavorabil tehnocraților, un adevărat pumn în figura tătucului de la Cotroceni, PNL pare să fi revenit la sentimente mai bune.

Bușoi iese și ne spune că l-am înțeles noi greșit când ne-a prezentat inutilitatea nepopularilor tehnocrați în PNL. Nu, n-are nimeni nimic cu Ghinea, Borc sau Voiculescu. Sigur, ocupă niște locuri pe care partidul le-ar putea vinde pe bani în teritoriu, dar asta e, politica e și despre viitor, nu doar despre bani, ne decriptează Bușoi mesajul inițial.

Din cealaltă extremă, vine tancul sovietic pus pe șenile în 1990 de Iliescu și torpilează guvernarea tehnocrată. E vorba de nemuritorul Vasile Blaga. Blaga dă de pământ cu Cioloș și miniștrii lui mai spălați pe motiv că n-au depolitizat administrația de pesediști. Desigur, un pretext scurs din căpățâna unui caporal. Cioloș e nevoit să conviețuiască cu PSD și PNL, așa cum va fi nevoit și după parlamentarele din 2016.

Nu asta îl doare pe Blaga. Depolitizarea, dacă se va face, se va face cu ambele partide oficial la guvernare. Pe Blaga îl doare că pierde trei portofolii din bucățica de guvern hărăzită de Iohannis liberalilor alături de Dragnea, unde se pot face mari aranjamente politico-financiare: fonduri europene, sănătate, economie.

E coadă la ușa lui Blaga de băieți ai partidului care se pricep la fonduri europene, sănătate și economie și care sunt dispuși să facă doi-trei ani de închisoare, dacă le rămân și lor câteva milioane.

Bușoi, mai apropiat de șeful cel mare de la Cotroceni, a schimbat macazul și aproape că-i invită pe tehnocrați să se înscrie la organizația București. Problema e că organizația București nu prea mai aduce voturi ca pe vremuri.

Cu 10-12%, cât vor lua liberalii în Capitală la scrutinul parlamentar, Ghinea, Borc sau Voiculescu ar trebui să fie pe primele trei locuri ale listei, ca să fie siguri că prind și ei un loc de parlamentar și, eventual, după, miniștri pe aceleași portofolii.

Ca într-o menghină e prins Cioloș cu echipa lui. Pe de o parte, respinși de mercantilul Blaga din fiefurile PDL, singurele care mai aduc voturi liberalilor, de cealaltă parte, ademeniți de cea mai proastă organizație din țară, filiala București, să candideze la ei.

Probabil că tot Iohannis va avea ultimul cuvânt.

Citiți și: Pentru ce se pregătesc Băsescu, Tăriceanu, Dan și Hunor