PNL va susţine decontarea integrală a costurilor transportului pentru elevii navetişti

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 29-08-2016 13:51

PNL va susţine în totalitate în Parlament OUG privind decontarea integrală a costurilor transportului pentru elevii navetişti, pe care Guvernul o va emite în această toamnă, afirmă vicepreşedintele PNL Raluca Turcan. 

Deputatul PNL îşi exprimă, totodată, îngrijorarea cu privire la faptul că, "doar în ultimul an, abandonul şcolar a ajuns la 19%", deşi România s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, să atingă în următorii patru ani cifra de 11,3%.

Guvernul e de acord: 'Închisoare pentru ofensă adusă însemnelor naționale'


"PNL a atras atenţia asupra faptului că abandonul şcolar a crescut la o limită critică după ce Guvernul Ponta a plafonat costul abonamentelor prin OUG nr. 29/2013. În ultimii ani, 160.000 de elevi navetişti au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru un drept gratuit şi garantat prin Constituţie. Până acum, statul a decontat în jur de 25% din costul real al abonamentului pentru naveta şcolară. Statul român trebuie să asigure şanse reale la o educaţie de calitate fiecărui copil, indiferent de mediul din care provine şi de şcoala la care învaţă. Astfel, Guvernul României este obligat să abroge art. 15 din OUG nr. 29/2013 pentru a nu discrimina unul din cinci elevi navetişti care renunţă la studii din cauza costului aferent navetei şcolare", spune Raluca Turcan, într-un comunicat transmis luni AGERPRES

Aceasta precizează că, în opinia liberalilor, toţi elevii trebuie să beneficieze şi de reducerea de 50% la abonamentul pentru transportul în comun. 

PNL solicită şi decontarea integrală şi "fără întârzieri" a abonamentelor profesorilor navetişti. Această decontare ar trebui să se realizeze însă din finanţarea de bază şi nu din bugetele locale care, "în foarte multe cazuri, nu pot suporta aceste costuri".