Ambasadorul Poloniei în Marea Britanie remarcă o creştere a xenofobiei după Brexit

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 31-08-2016 23:39

Ambasadorul Poloniei în Marea Britanie a denunţat miercuri creşterea numărului agresiunilor xenofobe în această ţară după referendumul favorabil Brexitului, consemnează AFP. 'Situaţia s-a agravat considerabil după referendumul privind Brexitul', desfăşurat pe 23 iunie, a declarat ambasadorul Arkady Rzegocki, venit să depună o coroană de flori în memoria lui Arek Jozwik, un polonez în vârstă de 40 de ani ucis după ce a fost atacat cu sălbăticie sâmbătă seara într-un cartier rău famat din Harlow, o suburbie a Londrei.

Poliţia britanică a arestat şase suspecţi adolescenţi, care între timp au fost eliberaţi condiţionat. Într-o declaraţie acordată publicaţiei The Sun, fratele victimei afirmă că poliţia a transmis familiei că Arek Jozwik a fost atacat întrucât vorbea în limba poloneză cu nişte prieteni, unul dintre aceştia fiind rănit în urma agresiunii. De altfel, poliţia a confirmat că una dintre pistele urmărite este o posibilă motivaţie de natură xenofobă. Însă evenimentul a căpătat rapid o dimensiune politică, iar guvernul polonez a anunţat că ministrul de externe Witold Waszczykowski va aborda acest subiect în întrevederea pe care o va avea sâmbătă la Varşovia cu omologul său britanic, Boris Johnson.

Reprezentanţi ai comunităţii poloneze, foarte numeroasă în Marea Britanie, s-au plâns adesea de agresiunile suferite de imigranţii polonezi, iar fostul premier David Cameron a condamnat aceste fapte în faţa Parlamentului de la Londra. Conform datelor oficiale comunicate de poliţia britanică, numărul delictelor xenofobe a crescut cu 42% în cele două săptămâni de dinaintea şi de după referendumul din 23 iunie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, anunță Agerpres.