Cioloș recunoaște că va rămâne premier și după 2016

Autor: Cristina Lupu, PoliticScan
Publicat: 01-09-2016 08:04
Actualizat: 01-09-2016 12:48

Ultima apariție a lui Cioloș confirmă toate scenariile legate de viitorul guvern de după alegerile parlamentare.

1. Cioloș recunoaște că nu se va înscrie în niciun partid, nu va face un partid nou și nu va participa la alegeri. Răspunsurile sale la cele trei întrebări sunt categoric NU.

La întrebarea dacă va accepta să mai fie premier în cazul în care va fi propus de o majoritate, Cioloș o scaldă în cel mai politicianist stil: „Nici nu interpretez un dacă sau parcă”.

Așadar, la primele întrebări răspunsul e clar și pe șleau. La ultima, răspunsul e atât de evaziv încât se aude un DA țipat din toți rărunchii.

2. Miza cu alegerile pe 11 decembrie se devoalează și ea din răspunsurile premierului.

Întrebat dacă va propune un buget pentru 2017, Cioloș răspunde afirmativ.

E extrem de neobișnuit ca un guvern, la încheierea formală a mandatului, să propună un buget pentru următorul an. Extrem de inelegant chiar față de cetățenii care vin la urne și dau legitimitate unui nou guvern, de la care, evident, așteaptă bugetul pentru primul an de mandat.

Să fie Cioloș atât de lipsit de eleganță și respect față de democrație? Nu credem sau cine știe... Cioloș știe că va rămâne premier și după alegerile din 2016 și atunci se consideră îndreptățit să propună bugetul chiar la finele mandatului.

Asta e de fapt miza împingerii alegerilor pe 11 decembrie. Bugetul. Alegerile puteau fi și pe 27 noiembrie și chiar pe 20 noiembrie. Argumentul constituționalității nu stă în picioare. Poți să organizezi alegeri în 20 noiembrie, iar noul Parlament să intre în funcțiune pe 15 decembrie, de exemplu.

La fel s-a întâmplat cu prezidențialele din 2014 și n-a fost nicio problemă. Ba chiar a fost o tranziție binevenită.

Cioloș a pus alegerile pe 11 decembrie pentru a putea propune următorul buget. Dacă alegerile ar fi fost pe 20 noiembrie, de exemplu, ar fi fost mai dificil pentru guvernul tehnocrat să justifice de ce-și mai bate capul cu un proiect care ar fi căzut în sarcina noilor aleși. O chestiune de imagine.

Rămâne totuși o întrebare. Ea se va ridica mai acut după ce totul se va fi împlinit. De ce mai merg oamenii la urne dacă Cioloș, un român care nu candidează în alegeri, știe de pe acum că va fi următorul premier?

Citiți și: Cioloș își negociază la sânge viitorul politic