PRM cere Referendum pentru România Mare

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 02-09-2016 23:29

Partidul România Mare (PRM) salută şi sprijină iniţiativa Mişcării Civice Tinerii Moldovei de a lansa un Referendum de Unire a Republicii Moldova cu România, pentru anul 2018, centenarul actului Marii Uniri, de la 1918. Iniţiativa tinerilor se va concretiza într-o amplă campanie de informare a populaţiei Republicii Moldova, astfel încât, în ajunul Referendumului să se obţină o majoritate de voturi în favoarea Unirii.

“Considerăm ca fiind de bun augur această iniţiativă de dincolo de Prut şi noi, PRM, avem convingerea că şi în România este necesară o astfel de abordare. Consideram că un demers în favoarea unui Referendum şi pe malul drept al Prutului este obligatoriu iar noi, PRM, dorim nu numai să ne implicăm, dar să şi inițiem un astfel de demers, Referendum 2018 în favoarea Unirii celor doua state, România si Republica Moldova”, a declarat Prof. Adrian Popescu, preşedinte interimar al Partidului România Mare, precizând că “ar fi un lucru extraodinar ca în 2018 să facem istorie prin reiterarea Marii Uniri din 1918.”

În cadrul campaniei de informare din perioada din vara acestui an, „Tinerii Moldovei” au implicat circa 400 de voluntari care au străbătut pe biciclete peste 3.000 de km. Campania a ajuns în circa 600 de comune, unde au fost împărţite în total 160.000 de ziare de informare şi colectate 9.000 de semnături în favoarea Unirii cu România. În fiecare sat a avut loc o întâlnire cu autorităţile şi liderii locali (primari, consilieri, profesori, oameni de afaceri), unde li s-a propus implicarea în proiectele ce vor pregăti referendumul.

Totodată, reprezentanţii Mişcării spun că au fost formate celule unioniste în circa 270 de sate; a fost facilitat procesul de înfrăţire cu localităţi din România pentru 330 de sate, iar aproximativ 29.000 de cetăţeni moldoveni au vizitat România în această vară. “Este laudabilă iniţiativa acestor tineri şi îmi exprim speranţa că şi în România vor fi mulţi cei care o vor sprijini. PRM, pe lânga faptul că işi doreşte iniţerea acestui Referendum pe ambele maluri ale Prutului, lucrează la un program coerent şi realist cu privire la modalitatea concretă prin care să se realizeze Unirea celor doua state, parţi ale aceleiaşi naţiuni”, a adaugat preşedintele interimar al PRM.

Iniţiativa Mişcării Civice Tinerii Moldovei este cu atât mai de apreciată, cu cât vine după recentele declaraţii ale ambsadorului Statelor Unite ale Americii la Chişinău prin care spunea, printre altele, că “Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea ţării cu România “nu este o alegere practică” indiferent de motiv.”, conform unui comunicat de presă.