Diplomația europeană face apel la Rusia: Care este cererea

Autor: Andrei Radu
Publicat: 06-09-2016 20:16

Un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a cerut Rusiei să-şi reconsidere decizia de a clasa ca 'agent străin' Centrul independent de sondare a opiniei publice Levada, relatează marţi Reuters.

Ministerul rus al Justiţiei a anunţat luni că a inclus Levada pe lista 'agenţilor străini', o denumire controversată atribuită ONG-urilor care primesc fonduri din străinătate.

Citește și: Vizită în Turcia a secretarului general al NATO

Un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene a afirmat că aceasta este îngrijorată de decizia justiţiei ruse deoarece intervine la doar două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din ţară.

'Facem apel încă o dată la autorităţile ruse să-şi reconsidere deciziile legate de clasarea organizaţiilor neguvernamentale ca 'agenţi străini', care vizează în mod clar restrângerea independenţei acestora şi chiar ameninţă existenţa lor', a afirmat oficialul european într-un comunicat.

În prezent, există 141 de organizaţii pe care autorităţile ruse le-au desemnat ca fiind agenţi străini, se precizează în comunicatul UE.

Ministerul rus al Justiţiei a anunţat luni că a luat această decizie ca urmare a unui control efectuat de serviciile sale la Centrul Levada.

Centrul, cunoscut în Rusia şi în străinătate pentru independenţa şi seriozitatea studiilor sale, a fost creat în 2003 de către sociologul Iuri Levada, care a murit trei ani mai târziu.

Rusia a votat în 2012 o lege care obligă ONG-urile ce primesc finanţare din străinătate şi au o "activitate politică" să se înregistreze ca "agenţi străini" şi să se afişeze ca atare în orice comunicare sau activitate publică.

Termenul de "agent străin" era aplicat în epoca stalinistă opozanţilor reali sau presupuşi, care erau atunci împuşcaţi sau trimişi în lagăre de muncă. El era de asemenea folosit de autorităţile sovietice în anii '70 şi '80 pentru a-i califica pe disidenţi, acuzaţi că ar fi în solda Occidentului, potrivit Agerpres.