Tăriceanu așteaptă banii de la Autoritatea Electorală Permanentă

Autor: Andrei Radu
Publicat: 06-09-2016 20:20

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat marţi că Autoritatea Electorală Permanentă nu a rambursat partidului niciun leu cheltuit în campania pentru alegerile locale.

"Am şi adoptat o serie de decizii referitoare la mai buna organizare pentru alegerile parlamentare, inclusiv chestiunea financiară, aspectele finanţării campaniei electorale care, evident, ca şi la alegerile locale, se va desfăşura în parametrii şi în limitele date de legea în vigoare. Nu vă ascund că nu ne-a căzut bine faptul că (...) până în momentul de faţă nu s-a rambursat niciun leu din partea AEP şi sigur că ne creează o dificultate majoră, pentru că posibilităţile de finanţare a campaniei electorale sunt destul de limitate", a precizat Tăriceanu, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a partidului.

Citește și: Ce va face ALDE la alegerile parlamentare: Anunţul lui Daniel Constantin

În opinia acestuia, prevederile legale privind rambursarea, în limita unor plafoane, a cheltuielilor din campanie trebuie să fie respectate în totalitate şi mecanismele să funcţioneze, ''pentru că altfel legea va introduce o nouă dereglare şi o nouă distorsiune în mecanismul electoral".

"Totodată, în spiritul democratic, o alegere fără o campanie electorală nu poate să aibă loc. Şi o campanie electorală nu se poate desfăşura fără a avea alcătuit un buget de cheltuieli. Sigur, legea defineşte care sunt cheltuielile care pot să fie făcute, nu trebuie să fie lucruri de care trebuie să ne fie jenă. Eu cred că e bine că acoperirea acestor cheltuieli este făcută de AEP de la bugetul statului, că aceste cheltuieli sunt limitate pentru a diminua posibilităţile de utilizare a banilor negri şi prin urmare de a alimenta fenomenul corupţiei - acest lucru este foarte bine-venit. Ar trebui ca prevederile legii să fie respectate în totalitate, adică să vedem şi rambursarea acestor cheltuieli care, într-un fel, au fost avansate de cei care au candidat la alegerile locale şi care aşteaptă recuperarea lor. Dacă avem pretenţia asta, să nu mai cerem bani pentru campania electorală cum se făcea până în trecut, atunci şi celelalte mecanisme trebuie să funcţioneze, pentru că altfel legea nu va face decât să introducă o nouă dereglare şi o nouă distorsiune în mecanismul electoral şi până la urmă în procesul democratic al alegerilor", a adăugat Tăriceanu, conform Agerpres.