Ecuadorul MUŞCĂ din pădurea amazoniană prin deschiderea unei exploatări petrolifere

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 08-09-2016 13:02

Ecuadorul a început miercuri exploatarea petrolului dintr-un bloc situat parţial în parcul amazonian Yasuni, rezervaţie mondială a biosferei, ceea ce a dus critici din partea ecologiştilor şi a apărătorilor drepturilor populaţiei indigene, informează agenţia France Presse.

După ani de dezbateri cu privire la exploatarea petrolului în această regiune, întreprinderea de stat Petroamazonas a început să pompeze petrol din blocul ITT, care are 1,7 miliarde de barili din cele 4 miliarde de barili cât sunt rezervele estimate ale Ecuadorului, cel mai mic membru al organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC).

"Astăzi începe o nouă eră, un nou orizont de petrolier pentru toţi ecuadorienii", a declarat presei vicepreşedintele Jorge Glas.

"În prezent, am ajuns la 23.000 de barili pe zi, cu mult peste ce a fost planificat iniţial", a menţionat oficialul.

Citeşte şi: Doi suspecţi de TERORISM, arestaţi la LONDRA. Un atac este EXTREM de posibil în capitala britanică

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a încercat în urmă cu câţiva ani o campanie mondială vizând compensarea prin ajutoare externe de 3,6 miliarde de dolari a non-exploatării depozitului în numele protecţiei mediului şi al limitării emisiilor de gaze cu efect de seră, aminteşte AFP.

Dar această campanie s-a soldat cu un eşec şi cum ţara suferea din cauza scăderii preţurilor, lucrările de forare în blocul ITT au început în luna martie a acestui an.

Citeşte şi:SCANDAL în Moldova după apariția materialelor antiromânești răspândite de Igor Dodon/ DOCUMENT

Anunţul privind începerea operaţiunii nu a fost bine primit de ecologişti: "Populaţiile izolate şi natura vor fi cele mai vulnerabile", a comentat pentru AFP preşedintele organizaţiei 'Accion Ecologica', Esperanza Martinez.

"Prejudiciul este enorm", a subliniat ea.

Citeeşte şi: Un important şef de stat este deconspirat: A fost SPION KGB

Cu toate acestea, unele comunităţi indigene susţin această nouă activitate: "Vrem ca ea să continue aici, pentru că ne dă mai multe locuri de muncă", a declarat pentru AFP Miguel Grefa, un indigen quechua prezent la ceremonia de inaugurare.

Educadorul intenţionează să ajungă la o producţie de petrol de 300.000 de barili pe zi în blocul ITT, până în anul 2022, mai notează AFP, potrivit agerpres.