Situaţie absurdă în Austria: Alegerile prezidenţiale, amânate dintr-un motiv nemaiîntâlnit

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 12-09-2016 12:39
Actualizat: 12-09-2016 13:30

Alegerile prezidenţiale din Austria, stabilite pentru 2 octombrie, vor fi amânate din cauza faptului că plicurile folosite la votul prin corespondenţă se desigilează foarte uşor, a anunţat luni ministrul de interne Wolfgang Sobotka, informează DPA, potrivit Agerpres.

La 9 septembrie, Ministerul de Interne austriac anunţase că ia în calcul amânarea din motive tehnice a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. ''Dacă un eşec evident în producerea plicurilor face imposibilă desfăşurarea normală a alegerilor, atunci este de datoria mea, în calitate de şef al celei mai înalte autorităţi electorale, să iau imediat în considerare o amânare'' a scrutinului, afirmase ministrul de interne austriac, Wolfgang Sobotka, într-o declaraţie difuzată vinerea trecută pe e-mail şi citată de Reuters.

Vezi şi: China, aproape de o CATASTROFĂ NUCLEARĂ

Al doilea tur al prezidenţialelor din Austria, desfăşurat pe 22 mai, a fost invalidat în urma neregulilor la numărarea voturilor prin corespondenţă. 

În această etapă finală a scrutinului s-au confruntat Norbert Hofer, candidatul extremei drepte, şi Alexander van der Bellen, candidat independent susţinut de Verzi. Hofer a obţinut mai multe voturi în Austria, dar în final votul prin corespondenţă a înclinat balanţa în favoarea lui Van Der Bellen, care a câştigat alegerile la o diferenţă de numai 0,6%. 

Totuşi, Curtea Constituţională a admis plângerea privind existenţa unor nereguli la votul prin corespondenţă şi a decis repetarea turului doi.

Vezi şi: Iohannis anunţă sfârşitul tehnocraţilor: 'O ţară trebuie să aibă un guvern politic'