Erdogan: 'Sper că armistiţiul va fi permanent'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 13-09-2016 18:29

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat marţi armistiţiul în vigoare începând de luni în Siria şi şi-a exprimat speranţa că acesta va fi "permanent", informează agenţia de presă AFP.

"Există probleme în două sau trei sate", a declarat Erdogan în timpul unui discurs retransmis de televiziune, făcând aluzie la încălcările minore ale armistiţiului, raportate de asemenea de televiziunea oficială siriană. Însă, preşedintele turc a estimat că "dacă totul va fi bine în primele 48 de ore", atunci armistiţiul va putea fi prelungit.

Citește și: Siria va refuza ajutorul Turciei pentru Alep dacă nu va fi îndeplinită o condiție

"Sper că armistiţiul va fi permanent", a declarat Erdogan în faţa simpatizanţilor săi entuziasmaţi, la Istanbul.

"Dacă va fi voia Domnului, fiecare tabără va face tot ce este necesar pentru ca armistiţiul să dureze", a adăugat la rândul său şeful diplomaţiei turce, Mehmet Cavusoglu.

Un armistiţiu între rebelii sirieni şi armata regimului de la Damasc a intrat în vigoare luni, la orele locale 19:00 (16:00 GMT), în virtutea unui acord între Rusia şi SUA, susţinătoare ale regimului şi respectiv rebeliunii siriene.

Damascul a anunţat suspendarea operaţiunilor militare "pe teritoriul sirian până în 18 septembrie, orele 21:00 GMT".

Moscova şi Washingtonul încearcă, prin intermediul armistiţiului, să favorizeze reluarea negocierilor între regim şi rebeli, pentru a pune capăt conflictului din Siria, care a cauzat moartea a peste 300.000 de persoane în cinci ani, potrivit unui bilanţ publicat marţi de organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), conform Agerpres.