Un alt adolescent, plasat în detenţie pentru intenţia de a participa la un atac jihadist

Autor: Andrei Radu
Publicat: 14-09-2016 19:28

Un alt adolescent, al treilea în mai puţin de o săptămână, a fost inculpat şi plasat în detenţie în Franţa, fiind suspectat că dorea să comită un atac jihadist, a anunţat miercuri o sursă judiciară pentru AFP.

Adolescentul, în vârstă de 15 ani, a fost inculpat pentru "asociere cu un grup terorist criminal" şi încarcerat în 10 septembrie, la două zile după arestarea sa în Rueil-Malmaison, localitate din regiunea Île-de-France, la vest de Paris.

Citește și: Rusia dorește prelungirea armistițiului în Siria

El a fost reperat pe mesageria criptată Telegram, pentru legăturile pe care le avea cu Rachis Kassim, un jihadist francez suspectat că "teleghida" atentate din zona irako-siriană.

S-a decis arestarea lui pentru că afirmaţiile sale de pe Telegram lăsau să se întrevadă posibilitatea trecerii la fapte.

Aflat mai demult sub urmărirea serviciilor de informaţii franceze şi inculpat într-un alt dosar pentru terorism, adolescentul a fost plasat din iunie sub control judiciar pentru că a făcut propagandă pentru Stat Islamic (SI).

Luni, un alt adolescent de 15 ani care locuia de la Paris a fost inculpat şi încarcerat, suspectat de un "proiect de atac cu armă albă", iar miercurea aceasta un alt adolescent a fost arestat în capitala franceză pentru intenţii similare.

În aceste două cazuri anchetatorii cred că cei doi minori acţionau sub influenţa lui Rachid Kassim, considerat unul dintre cei mai periculoşi propagandişti francofoni ai SI.

Rachid Kassim, 29 de ani, plecat din Franţa în 2012 pentru a se alătura grupării jihadiste Stat Islamic (SI) într-o zonă irakiano-siriană, a lansat de peste şase luni apeluri la ucidere pe reţeaua de mesagerie codificată Telegram, dând detalii despre moduri de operare şi obiective care urmau să fie atacate.

Potrivit anchetatorilor, Rachid Kassim ar fi inspirat, într-o manieră mai mult sau mai puţin directă, recenta asasinare a unui cuplu de poliţişti în regiunea pariziană, în iunie, şi a unui preot într-o biserică din Normandia, la sfârşitul lunii iulie, anunță Agerpres.