Norvegia renunță la memorialul de la Utoya pentru că 'aduce prejudicii'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 15-09-2016 17:44

Atacat în justiţie de riverani, statul norvegian s-a declarat joi gata să renunţe la un proiect de memorial lângă Utoya, insula masacrului comis în 2011 de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, însă nu a reuşit să-i demobilizeze pe opozanţi, informează AFP.

Insulă mică situată pe lacul Tyrifjorden, Utoya a fost scena unui sângeros masacru în 22 iulie 2011, când Breivik a deschis focul timp de aproape o oră şi un sfert asupra unei reuniuni a Tineretului laburist, ucigând 69 de oameni, majoritatea adolescenţi.

Citește și: Rusia: 'SUA nu îşi îndeplinesc angajamentele prevăzute de acordul de încetare a focului din Siria'

Proiectul, o adâncitură mare care taie un mic promontoriu pe malul lacului ce înconjoară Utoya, a suscitat o amplă polemică în ultimii ani în Norvegia, lovindu-se de opoziţia locuitorilor, care au depus plângere în iunie, estimând că acest memorial ar aduce prejudicii zonei.

'Dorim să evităm un lung proces care ar fi o enormă povară pentru multă lume', a anunţat joi ministrul pentru afaceri comunale şi modernizare din Norvegia, Jan Tore Sanner. 'Am deschis calea pentru un alt memorial decât cel prevăzut iniţial', a declarat el la radio NRK.

Însă, acest anunţ nu a fost suficient pentru a-i calma pe opozanţi, care cer mutarea proiectului, ceea ce guvernul exclude în stadiul actual.

'Aceasta nu este o victorie. Amplasarea aleasă rămâne aceeaşi. Sanner nu preconizează decât să schimbe opera artistică. E în afara discuţiei', a reacţionat Ole Morten Jensen, unul dintre liderii opoziţiei faţă de proiect, pe Facebook.

Cu puţin timp înainte de a comite acest masacru, Breivik a făcut să explodeze o bombă lângă sediul guvernului din Oslo, ucigând alte opt persoane. În prezent, el ispăşeşte o pedeapsă de 21 de ani închisoare, care ar putea fi prelungită pe termen nedefinit, anunță Agerpres.