Fondatorul Wikileaks, acuzat de viol, nu scapă de FURIA justiției din Suedia

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 18-09-2016 23:26

O instanţă de apel din Suedia a decis vineri să menţină mandatul de arestare european emis împotriva lui Julian Assange, prelungind blocajul juridic vechi de şase ani între procurori şi fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, transmite Reuters, conform agerpres.ro

În vârstă de 45 de ani, Assange este dorit de autorităţile suedeze pentru a fi interogat în legătură cu acuzaţiile, pe care el le neagă, că ar fi comis un viol în 2010.

Ei sunt cei mai INFLUENȚI eurodeputați români / Studiu VoteWatch


"Curtea de Apel împărtăşeşte verdictul Tribunalului Districtual conform căruia Julian Assange este în continuare suspectat de un posibil viol", a precizat instanţa. Este pentru a opta oară în şase ani când un tribunal suedez confirmă mandatul de arestare împotriva australianului, potrivit AFP. 

Assange a evitat posibila extrădare în Suedia refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012. El cere fără succes ridicarea acestui mandat de arestare, temându-se că, dacă va ajunge în Suedia, aceasta îl va extrăda ulterior în SUA, unde are loc o anchetă penală asupra activităţile WikiLeaks, site acuzat de dezvăluire de documente secrete.

Visul devenit realitate. Conducta de bere îşi deschide astăzi robinetul - FOTO/VIDEO

Citeşte şi: La 30 de ani, milionară în euro de pe urma statului. În curând, tânăra va fi și deputat PNL


Per Samuelson, un avocat suedez care îl reprezintă pe Assange, a spus că nu a vorbit deocamdată cu clientul său. "Bănuiesc că va face apel. Ar fi ciudat dacă nu ar face acest lucru", a spus el. Decizia Curţii de Apel din Stockholm poate fi contestată la Curtea Supremă, dacă aceasta acceptă să fie sesizată. 

Instanţa a precizat că blocajul de durată şi pasivitatea anterioară a procurorilor suedezi în continuarea investigaţiei sunt argumente pentru suspendarea mandatului de arestare, însă rămâne un puternic argument privind interesul public pentru menţinerea lui. 

Ecuadorul a stabilit pentru 17 octombrie data pentru interogarea lui Assange la Ambasada sa din Londra. 

Procurorii suedezi au spus că interogatoriul va fi condus de un procuror ecuadorian.