'Violenţa deformează şi distruge religia', anunță Papa Francisc

Autor: Andrei Radu
Publicat: 20-09-2016 21:39

Papa Francisc a declarat marţi la Assisi, că "nicio formă de violenţă nu reprezintă adevărata natură a religiei", ci este o deformare a sa, care "contribuie la distrugerea ei", relatează EFE.

În faţa liderilor religioşi şi politici din toate părţile lumii în piaţa San Francesco din Assisi (centro de Italia), Suveranul Pontif a cerut să se condamne folosirea "numelui lui Dumnezeu pentru a justifica violenţa şi a subliniat că doar pacea este sfântă şi nu războiul".

Citește și: Doi ruşi au SCĂPAT după ce au intenţionat să vândă informaţii secrete false CIA

Intitulată "Sete de pace. Religii şi culturi în dialog", întâlnirea a fost promovată de Comunitatea "Sfântul Egidiu", în colaborare cu comunităţile franciscane din Assisi.

În discursul său Papa a menţionat vizita sa în insula greacă Lesbos, unde s-a întâlnit cu patriarhul ecumenic ortodox de Constantinopol, Bartolomeu - prezent şi el marţi la Assisi - alături de care a putut vedea "în ochii refugiaţilor durerea războiului şi suferinţa popoarelor însetate de pace".

Papa Francisc a condamnat "războaiele, terorismului şi violenţa" care există în diferite părţi ale lumii şi a cerut să fie promovată pacea ca dorinţă a omenirii. O pace care "nu se poate naşte din deşertul orgoliului şi intereselor particulare, din zonele aride ale beneficiului cu orice preţ şi din comerţul armelor".

Pacea, a continuat Papa, trebuie să fie "adevărată nu iluzorie" şi nu poate fi obţinută decât punându-i pe primul plan pe cei care suferă, înfruntând conflictele şi eradicându-le din interior.

Sfântul Părinte i-a îndemnat pe liderii naţiunilor să nu înceteze să caute şi să promoveze noi drumuri spre pace dincolo de interesele particulare ale momentului, anunță Agerpres.