SUA. A doua noapte de proteste VIOLENTE. Autorităţile au decretat STARE DE URGENŢĂ în Charlotte

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 22-09-2016 06:11
Actualizat: 22-09-2016 07:35

UPDATE : Manifestantul rănit de un glonţ în oraşul american Charlotte miercuri seara se află "în stare critică", dar "nu a decedat", a indicat primăria care şi-a corectat informaţia difuzată cu o oră mai devreme prin care îşi exprimase regretul pentru moartea acestuia, potrivit AFP.

"Civilul rănit de glonţ în timpul manifestaţiei este sub asistenţă respiratorie, în stare critică. Nu a decedat", a scris municipalitatea pe contul său Twitter după ce explicase mai devreme că victima murise în cursul unor violenţe comise "între civili", în a doua zi a protestelor organizate după moartea unui afro-american ucis de un poliţist, transmite agerpres.

Guvernatorul statului american Carolina de Nord a decretat stare de urgenţă miercuri în urma violenţelor care au continuat în a doua noapte la Charlotte, după uciderea unui afro-american de către un poliţist, relatează AFP şi DPA.

"Am decretat stare de urgenţă şi am luat iniţiativa de a desfăşura Garda naţională şi poliţia rutieră pentru a ajuta poliţia locală la Charlotte", a scris Pat McCrory pe contul său de Twitter.

Un protestatar a fost împuşcat miercuri şi a decedat ulterior la spital, în a doua noapte de proteste violente în oraşul Charlotte din statul american Carolina de Nord, după ce un poliţist a ucis un suspect de culoare, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Vezi și: Traian Băsescu CUTREMURĂ România: Nimeni nu a mai spus așa ceva despre KOVESI

Şeful poliţiei din Charlotte, Kerr Putney, nu a identificat victima de miercuri şi nu a afirmat explicit că aceasta participa la proteste. Ulterior, poliţia a anunţat pe Twitter că nu este implicată în acest al doilea deces, de care se face vinovat un alt civil, relateaza agerpres.

Tot printr-un mesaj în reţeaua socială menţionată, forţele de ordine au anunţat că un poliţist a fost rănit. 

Poliţia a folosit miercuri noaptea gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva câtorva sute de manifestanţi, în centrul oraşului. 

Violenţele au izbucnit la Charlotte marţi noaptea, după ce un poliţist - tot de culoare - a împuşcat mortal un bărbat în vârstă de 43 de ani, în timpul unei misiuni pentru arestarea unui suspect. Keith Lamont Scott, care nu era persoana căutată, se afla într-o maşină din parcarea unui imobil şi era în posesia unei arme de foc, potrivit poliţiei. În schimb, apropiaţii săi afirmă că el nu avea decât o carte în mână. Poliţiştii au explicat că au deschis focul deoarece s-au simţit ameninţaţi de Scott după o altercaţie. Brentley Vinson, cel care ar fi tras glonţul fatal, a fost suspendat din funcţie pe durata anchetei.

Citește și: ADEVĂRUL despre România: Jumătate dintre români suportă cu greu cheltuielile curente

În cursul incidentelor de marţi au fost răniţi 12 poliţişti.