Un magistrat îl contrazice pe vicepreședintele Senatului: Cum poate fi reluat votul în cazul Oprea

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 23-09-2016 11:05
Actualizat: 23-09-2016 11:35

Joi, vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a susținut că nu se poate relua, regulamentar, votul în cazul cererii DNA privind începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, după ce Senatul a decis acum trei zile să respingă solicitarea. Judecătorul Cristi Dănileţ îl contrazice pe vicepreședintele Senatului și spune că solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru ucidere în culpă împotriva lui Gabriel Oprea poate fi suspusă din nou la vot.

Dacă nu s-a admis o dată propunerea de a se formula cerere de urmărire penală a unui (fost) ministru parlamentar, este oricând posibil să se repete această cerere, întocmai cum un denunţ poate fi formulat de mai multe ori de către aceeaşi persoană. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot în chestiunea urmăririi penale, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici să se găsească vicii în prima procedura”, susţine judecătorul Cristi Dănileţ, într-un articol publicat pe platforma Contributors.ro.

Patronii clubului Colectiv, audiați la DNA

Dănileț explică rolul Parlamentului în asemenea speţe, subliniind Legislativul „nu acţionează ca un organ judiciar” şi nici „nu există vreun impediment de reluare a votului prevăzut expres în Regulamentul camerei sau în legea răspunderii ministeriale”.

Decretul dat de Erdogan care afectează România. Europa, nevoită să ia măsuri

Procedura de vot are legătură cu o învinuire penală şi este dată de un organism politic. Acest organism poate face oricând, oricâte cereri de urmărire penală a unui ministru. În acest domeniu nu există principiul NE BIS ÎN IDEM, adică să fie împiedicată o a doua cercetare pentru aceeaşi faptă”, susţine Cristi Dănileţ.

Dacă nu s-a admis o dată propunerea de a se formula cerere de urmărire penală a unui (fost) ministru parlamentar, este oricând posibil să se repete această cerere, întocmai cum un denunţ poate fi formulat de mai multe ori de către aceeaşi persoană. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot în chestiunea urmăririi penale, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici să se găsească vicii în prima procedură”, concluzionează magistratul.