Noi informații ies la iveală în cazul avionului MH17: Ce au descoperit anchetatorii

Autor: Andrei Radu
Publicat: 29-09-2016 08:06

Parchetul olandez, după ce a afirmat miercuri că racheta care a doborât avionul zborului MH17 în 2014 în estul Ucrainei fusese adusă din Rusia, a dat publicităţii pentru prima oară numele a două persoane vorbitoare de limbă rusă şi despre care caută să obţină informaţii suplimentare, relatează France Presse.

Echipa comună de investigaţie - reunind anchetatori din Belgia, Australia, Malaezia şi Ucraina şi a cărei activitate a fost coordonată de Parchetul olandez - "caută în special informaţii suplimentare" despre două persoane, a comunicat ea pe site-ul său internet, după publicarea primelor sale concluzii miercuri.

Citește și: Washingtonul acuză implicarea Moscovei în cazul avionului MH17 doborât

Cele două persoane, care îşi atribuie pseudonimele "Orion" şi "Delfin", au fost identificate ca fiind Andrei Ivanovici şi, respectiv, Nikolai Fiodorovici.

Anchetatorii au făcut publice cinci convorbiri telefonice între cei doi bărbaţi, subliniind în acelaşi timp că "nu au probe că aceste apeluri ar fi legate direct de catastrofa zborului MH17".

"Recunoaşteţi vocile lui 'Orion' şi 'Delfin', cunoaşteţi numele lor complete, localizarea lor?", întreabă parchetul, invitând eventualii martori să-l contacteze prin poşta electronică sau prin telefon. "Dacă sunteţi îngrijoraţi pentru securitatea voastră, mai multe măsuri de protecţie pot fi luate".

În transcripţia în engleză a acestor convorbiri în ruseşte, cei doi bărbaţi evocă "un convoi" în direcţia aeroportului prin localitatea Sabivka.

Avionul companiei Malaysia Airlines fusese doborât în după-amiaza zilei de 17 iulie 2014 şi toate cele 298 de persoane aflate la bord, în majoritate olandeze, au pierit.

Anchetatorii au conchis că racheta care a doborât avionul fusese adusă din Rusia şi că bateria antiaeriană BUK de fabricaţie rusească traversase frontiera în sens opus după ce fusese utilizată.

Rusia a calificat drept "tendenţioasă" ancheta penală internaţională, care a dus la aceste prime rezultate făcute publice în Olanda, în timp ce Ucraina a conchis "implicarea directă" a Moscovei în distrugerea aparatului Boeing 777 care asigura legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, anunță Agerpres.

Ancheta, care a identificat 100 de persoane ca având un "rol activ" în această tragedie, a mai confirmat că racheta fusese trasă dintr-o zonă aflată pe atunci sub controlul separatiştilor proruşi. Aceştia însă neagă că ar fi lansat racheta respectivă.