BNR îşi pierde obiectul de activitate: Cea mai mare problemă din sistemul bancar a ieşit la iveală

Autor: Andrei Radu
Publicat: 04-10-2016 06:01
Actualizat: 04-10-2016 07:15

Jurnaliștii de la Ziarul Financiar au scos la iveală problemele prin care trece Banca Națională a României în prezent.

Când era inflaţie şi cursul creştea, companiile stăteau la coadă pentru credite. Acum toată lumea fuge când îi sună bancherii să le dea noi împrumuturi. Ce să facă cu banii dacă nu pot creşte preţul produselor sau nu pot să vândă clienţilor mai multe produse din cauza competiţiei şi supracapacităţii de producţie.

La Bucureşti, Banca Naţională a redus din nou rezervele minime obligatorii în valută (banii pe care o bancă trebuie să îi ţină la BNR din suma atrasă prin depozite) pentru că nici ea nu are ce face cu banii, şi nici băncile. În aceste condiţii, băncile de la noi vor da înapoi liniiile de finanţare către grupurile mamă. Prin această operaţiune, 500 de milioane de euro mai pleacă din România, pe lângă cele câteva miliarde din ultimii ani.

Citește și: Decizie radicală a Băncii Naţionale: Avantaj pentru cei cu credite în lei

În urmă cu 15-20 de ani, sistemul bancar românesc şi economia se confruntau cu o lipsă acută de resurse financiare, în special în valută. Pentru că nu exista o economisire internă suficientă, resursele financiare ale populaţiei fiind topite de inflaţie, România s-a deschis către grupurile financiare străine care au venit cu dolarii, euro şi francii elveţieni de care avea nevoie.

Acum economisirea internă a ajuns să acopere necesarul de finanţare a creditelor, atât pe lei cât şi pe valută, şi de aceea băncile îşi duc înapoi banii acasă, anunță Ziarul Financiar.

Având în vedere că modelul de business “inflaţionist” a picat, băncile trebuie să se restructureze intern, dar nu ştiu încotro să o ia, pentru că nici în afară nu există ceva clar.