Justiţia germană respinge plângerea apropiaţilor unor afgani ucişi într-un bombardament NATO

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 06-10-2016 20:20

Curtea Federală germană din Karlsruhe a respins joi plângerea apropiaţilor unor civili ucişi într-un raid aerian al NATO în Afganistan în 2009, care reclamau daune de 90.000 de euro statului german, transmite AFP. Instanţa supremă a stabilit că Georg Klein, colonelul german aflat la originea loviturii aeriene, 'epuizase toate posibilităţile de verificare' a prezenţei civililor la locul bombardamentelor şi că, în consecinţă, decizia sa a fost conformă dreptului internaţional.

La cererea comandamentului german din nordul Afganistanului, avioane americane ale NATO au bombardat două camioane-cisternă furate de talibani. Colonelul german Klein se temea că insurgenţii le vor folosi pentru atentate. Ordinul de bombardare a fost dat după ce un informator ar fi confirmat, în şapte discuţii telefonice separate, că în locul respectiv nu se afla niciun civil. Curtea Federală a indicat, de asemenea, că guvernul german nu poate fi făcut responsabil pentru acţiuni comise în cadrul misiunilor în străinătate ale Bundeswehr.

Raidul din 4 septembrie 2009, în apropiere de Kunduz (nord-est), s-a soldat cu peste 90 de morţi şi numeroşi răniţi, însă bilanţul victimelor civile rămâne incert. Printre reclamanţi se aflau un tată de familie, care reclama 40.000 de euro pentru moartea a doi dintre copiii săi, şi o văduvă mamă a şase copii, care solicita despăgubiri de 50.000 de euro. Guvernul de la Berlin a încercat la momentul respectiv să evite un scandal, însă ministrul apărării, Franz Josef Jung, a fost nevoit să demisioneze. Acest bombardament a fost descris de Bundestag ca 'unul din cele mai grave incidente care au implicat armata germană după Al Doilea Război Mondial', conform Agerpres.