Croaţia: Conservatorii HDZ şi centriştii Most anunţă o alianţă guvernamentală

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 07-10-2016 15:14

Partidul conservator croat HDZ şi formaţiunea reformistă Most, de centru-dreapta, au anunţat vineri refacerea coaliţiei cu care au guvernat anterior timp de cinci luni, acordul convenit deschizând calea pentru formarea unui nou executiv după alegerile anticipate de la 11 septembrie, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

În urma acordului, este de aşteptat ca preşedintele Kolinda Grabar-Kitarovic să-i încredinţeze luni liderului HDZ, Andrej Plenkovic, mandatul de formare a noului guvern.

Citeşte şi: Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a primit Premiul Nobel pentru Pace

'Mă aştept la un guvern stabil şi eficient în următorii patru ani', a declarat Plenkovic, în faţa presei.

Precedenta coaliţie HDZ-Most s-a destrămat în iunie după cinci luni de dispute legate de priorităţi politice şi numiri în funcţii.

În urma alegerilor anticipate, HDZ a obţinut 61 de mandate din totalul de 151, un scor insuficient pentru o guvernare majoritară, dar care l-a situat cu mult înaintea rivalilor social-democraţi. Formaţiunea Most, o susţinătoare a politicilor liberale în economie, deţine 13 locuri în parlament.

Citeşte şi: Francezii s-au săturat: 'Nu vom putea fi la nesfârşit armata europeană'

Plenkovic a primit şi sprijinul altor deputaţi, printre care reprezentanţi ai minorităţilor etnice.

Potrivit înţelegerii, partidul Most (în traducere Pod) va avea patru miniştri, însă portofoliile lor nu au fost anunţate deocamdată. Centriştii vor deţine şi funcţia de preşedinte al parlamentului pentru primii doi ani ai noii legislaturi.

Noul parlament urmează să se reunească la mijlocul lunii octombrie.

Viitorul guvern va avea în faţă misiunea dificilă de a stabiliza finanţele publice şi de a impulsiona creşterea economică, într-o ţară cu un nivel al şomajului de 13% şi o datorie publică ajunsă la 85% din PIB.

Citește și: Pentagonul, forţat să dea explicaţii pentru miliardele de dolari cheltuiţi pe "soldaţii fantomă"

Uniunea Europeană cere Croaţiei, cel mai nou stat membru al său, să reducă birocraţia pentru a îmbunătăţi climatul investiţional, într-o economie puternic dominată de sectorul de stat şi o creştere anuală care nu depăşeşte 2%.