Rusia îşi retrage avioanele de război din Belarus

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 11-10-2016 11:51

Rusia şi-a retras avioanele de vânătoare Su-27SM care au staţionat până de curând la baza aeriană nr. 61 din Baranovici, localitate situată la 150 km de Minsk (sud-vestul Belarus), conform imaginilor de satelit analizate de grupul internaţional de experţi şi jurnalişti Bellingcat (cu sediul în Marea Britanie), citat de publicaţiile online ucrainene Unian, Obozrevatel şi Novaia Gazeta, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Stare de alertă în Israel. Autorităţile se tem de atacuri în pragul sărbătorilor evreieşti

Din decembrie 2013, avioanele de luptă ruseşti se aflau la această bază aeriană în stare permanentă de alertă. Dar imagini din satelit, realizate în perioada mai-septembrie 2016, arată că avioanele nu se mai află la baza din Baranovici. Potrivit surselor citate, nu se ştie când au fost retrase şi nici unde au fost relocate.

Experţii Bellingcat au verificat şi alte aeroporturi militare active şi de rezervă - utilizate de Rusia - dar nu au mai descoperit grupul de avioane de vânătoare care a staţionat până de curând în Baranovici.

"Nu a existat nicio informaţie din surse oficiale cu privire la retragerea avioanelor Su-27SM din Baranovici", afirmă echipa de experţi de la Bellingcat, care bănuieşte că Rusia ar fi putut reloca avioanele de vânătoare la o altă bază, eventual tot pe teritoriul Belarus.

Citeşte şi: Turcia şi Rusia au semnat acordul pentru construirea gazoductului Turkish Stream

În octombrie 2015, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a respins cererea Moscovei de a permite instalarea unei baze aeriene militare în Belarus, după ce Rusia îşi exprimase intenţia de a desfăşura în Belarus o bază proprie cu scopul "apărării frontierelor aeriene ale statului unional", Belarus şi Rusia având semnat un acord între ele privind crearea unui stat comun, Uniunea Rusia-Belarus. Cu toate acestea, ulterior, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret privind crearea unei baze aeriene ruse în Belarus, fostă republică sovietică, care se învecinează cu Rusia, Polonia, Ucraina şi două dintre statele baltice, Lituania şi Letonia.