Seulul se pregăteşte pentru dezertări masive venite din Coreea de Nord

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 11-10-2016 14:08

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye a cerut marţi guvernului său să se pregătească să primească mai mulţi transfugi din Nord, la câteva zile după ce a lansat nord-coreenilor un apel la dezertare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: GROAPĂ COMUNĂ descoperită în curtea unui lider politic din Macedonia - FOTO

Seulul a făcut caz în ultimele luni de dezertările spectaculoase ale unor cetăţeni nord-coreeni, cum a fost cea din august a numărului doi al ambasadei Coreii de Nord în Marea Britanie sau cea colectivă din aprilie a 12 chelneriţe angajate de un restaurant nord-coreean în China.

Într-un discurs recent cu ocazia zilei forţelor armate, şefa statului sud-coreean a promis că "va lăsa uşa deschisă" pentru dezertări viitoare şi i-a îndemnat pe nord-coreeni "să vină în Sud, inima libertăţii".

Ca răspuns, Phenianul a calificat-o drept "târâtură neruşinată", într-o injurie publicată de Rodong Sinmun, organul partidului la putere.

Citeşte şi: Rusia îşi retrage avioanele de război din Belarus

La o reuniune a guvernului său, Park şi-a reiterat apelul la dezertări, insistând în acelaşi timp asupra necesităţii ca Sudul să fie pregătit pentru sosirea nord-coreenilor.

"Dezertările sunt ca o unificare ce intervine mai devreme decât era de aşteptat, ca o repetiţie a unificării", a spus ea. "Sper că putem conta în curând pe un sistem şi capacităţi suficiente pentru primirea cetăţenilor nord-coreeni în căutarea libertăţii", a adăugat ea.

Guvernul dispune în prezent de două centre care pot primi în total aproximativ 1.100 de persoane.