Război total între PSD şi PNL: 'Vor să subordoneze politic SRTV şi SRR'

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 13-10-2016 19:17

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, susţine că PSD doreşte să "subordoneze politic" SRTv şi SRR prin propunerea de eliminare a taxei radio-tv cuprinsă în programul său de guvernare. "Am ales o singură taxă pe care vrea să o desfiinţeze PSD-ul, taxa radio-tv. Din punctul nostru de vedere, PSD-ul urmăreşte un singur lucru, să pună presiune pe instituţiile publice de media, vorbim de televiziune şi de radio, să le subordoneze şi să le comande, aşa cum le comanda în 2003-2004, când ştirile la TVR se făceau din biroul premierului Năstase. Subordonând financiar televiziunea publică şi radioul public, PSD va dori să facă ce vrea el cu aceste două instituţii. De ce face acest lucru tocmai acum înainte de campania electorală? Tocmai pentru a le speria şi a face presiune pe ele ca să răspundă la toate comenzile politice pe care PSD-ul le va da", a declarat Eugen Nicolăescu, joi, într-o conferinţă de presă.

Liderul deputaţilor liberali a susţinut că social-democraţii "utilizează acum, împreună cu directorul general pus de PSD, banii publici pentru scopuri politice, pentru scopuri de campanie electorală". "Avem informaţia că Televiziunea Română pregăteşte realizare unui exit poll care va costa circa 100 de mii de euro pentru a fi încredinţată această misiune extraordinară unei firme a PSD-ului, când ştim ce probleme de funcţionare are TVR. Ştim că în fiecare lună se chinuie cu banii pentru angajaţi, are foarte multe datorii. (...) Când toate aceste lucruri se întâmplă, cum să te duci să iei din banii acelei instituţii, să iei 100 de mii de euro ca să faci tu exit poll, ca să faci PSD-ul mai frumos şi mai deştept decât este? Este inadmisibil şi inacceptabil aşa ceva. Drept pentru care solicităm CA al SRTv să fie foarte conştient de faptul că va răspunde în faţa legii pentru modul nechibzuit în care va utiliza banul public cu care TVR trebuie să-şi realizeze misiunea ei de televiziune publică, televiziune naţională", a afirmat Nicolăescu.

El a precizat că PNL susţine menţinerea taxei radio-tv, dar în paralel cu o modificare substanţială a Legii de funcţionare şi organizare a SRTv şi SRR. "Majoritatea televiziunilor publice mari din Europa se finanţează printr-o asemenea taxă. Problema e alta, problema e că trebuie să facem o modificare substanţială a Legii de organizare şi funcţionare a televiziunii şi radioului, în care numirea membrilor CA să se facă pe criterii profesionale, şi nu politice. Şi mai ales pe criterii de management, pentru că vorbim despre bani publici. Şi să fie un Consiliu de Administraţie care să facă management economic şi, bineînţeles, după aceea un Consiliu Director făcut din profesionişti pentru politica editorială. (...) Deci, aşa credem că e corect, finanţare prin taxă, sigur, stabilim nivelul ei, care să fie rezonabil, şi cu altfel de organizare şi funcţionare. Numai combinate, cele două lucruri pot să ducă la un reviriment serios a celor două instituţii de media", a mai declarat Nicolăescu, anunţă Agerpres.