Ambasadorul României la ONU: 'E nevoie de mai multă empatie în relaţia cu refugiaţii'

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 19-10-2016 23:45

Este nevoie de mai multă empatie în relaţia cu refugiaţii şi este momentul să precizăm diferenţa între refugiaţi şi migranţi, a declarat ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, într-un interviu acordat publicaţiei Euractiv. 'Să ne imaginăm, pentru o clipă, că într-o zi ne-am putea afla în situaţia lor,' a spus diplomatul. El a mai subliniat că refugiaţii sunt persoane care se află în afara ţărilor lor de origine pentru motive care ţin de persecuţie, violenţă sau conflict şi care necesită protecţie internaţională, iar migranţii sunt cei care îşi schimbă ţara de reşedinţă indiferent de motivele care i-au determinat să emigreze.

'Refugiaţii şi migranţii au, însă, aceleaşi vulnerabilităţi, beneficiază de aceleaşi drepturi universale ale omului, iar multe dintre provocările cu care se confruntă sunt comune', a explicat diplomatul român.

El a adăugat că, în ultimii ani, România şi-a extins contribuţia la activităţile cu caracter umanitar şi a pledat în mod constant pentru respectarea dreptului internaţional umanitar. 'Plecând de la interdependenţa dintre dezvoltare şi migraţie, ţara noastră şi-a exprimat sprijinul ferm pentru soluţii care combină utilizarea instrumentelor economice, umanitare şi de dezvoltare, susţinute de dialogul politic şi parteneriate', a subliniat Jinga. De asemenea, ambasadorul român a mai precizat că obligaţiile asumate de către România în contextual crizei refugiaţilor trebuie analizate în contextul mai amplu al tuturor măsurilor pe care autorităţile de la Bucureşti le-au adoptat pentru a veni în întâmpinarea soluţionării problemelor. 'Există un răspuns comun european, la care România contribuie şi pe care îl susţine. Există şi o serie de contribuţii financiare naţionale pentru sprijinirea activităţii UNHCR, dar şi a Facilităţii UE pentru refugiaţii sirieni din Turcia la care, în perioada 2016 - 2020, România va contribui cu 21,6 milioane euro', a afirmat Jinga. De asemenea, au fost trimişi specialişti în cadrul Biroului european de sprijin în domeniul azilului (BESA), iar un sfert dintre experţii străini în materie de azil în Grecia provin din România, a mai spus diplomatul, conform Agerpres.