Jumătate din ruşi cred că înăbuşirea revoltei din Ungaria a fost justificată

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 21-10-2016 10:15

Jumătate dintre ruşi estimează că URSS a avut dreptate să pună capăt revoltei de la Budapesta în 1956, potrivit unui sondaj al centrului Levada, apărut joi, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la declanşarea acestei insurecţii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Nu mai puţin de 15 % dintre persoanele intervievate s-au declarat "total de acord" şi 35 % - "destul de acord" cu ideea că URSS a avut dreptate să reprime această revoltă populară împotriva Uniunii Sovietice, începută la 23 octombrie şi înecată în sânge în 4 noiembrie 1956 de tancurile Armatei Roşii.

Citeşte şi: Americanii, ameninţări fără precedent la adresa Coreei de Nord: Ce spun oficialii Pentagonului

Represiunea a lăsat în urmă 2.000 de morţi şi a antrenat exilul a 200.000 de unguri. Peste 300 de persoane au fost executate, între care şi premierul Imre Nagy.

Doar 6 % dintre ruşi se "opun total" intervenţiei sovietice, potrivit anchetei centrului independent Levada, realizată pe un eşantion de 1.600 de persoane.

Citeşte şi: Liderii UE, pregătesc noi SANCȚIUNI împotriva Rusiei

Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (57 %) au declarat că "nu ştiu nimic" despre revolta de la Budapesta, 22 % au răspuns că "au auzit vorbindu-se despre ea, dar nu ştiu exact" despre ce este vorba.

Întrebaţi dacă cunosc motivele insurecţiei ungare, 20 % dintre repondenţi au estimat că ea fost consecinţa "acţiunii subversive a ţărilor occidentale", iar 20 % - rezultatul "acţiunilor revizioniste şi antisovietice ale conducătorilor ungari" la vremea respectivă.

Pentru 16 % dintre ruşi, insurecţia de la Budapesta a fost o "revoltă contrarevoluţionară" a opoziţiei ungare, doar 15 % considerând-o "mişcare populară împotriva Uniunii Sovietice".

Citeşte şi: Liderul ISIS e în CORZI: Recompensă URIAȘĂ pusă pe capul celui mai vânat om din lume

În 23 octombrie 1956, manifestaţiile studenţilor care cereau reforme politice au luat o asemenea amploare, încât au obligat autorităţile să-l aducă la putere pe fostul prim-ministru Imre Nagy, un comunist moderat şi demis din funcţie în martie 1955.

Nagy a abolit sistemul Partidului unic, proclamând apoi în 1 noiembrie 1956 ieşirea Ungariei din Pactul de la Varşovia. A fost picătura în plus care a făcut URSS să intervină la 4 noiembrie cu opt divizii ale Armatei Roşii, sprijinite de aviaţie, la Budapesta şi în alte câteva oraşe ale Ungariei.

În 2011, guvernul ungar al lui Viktor Orban a modificat legislaţia pentru ca persoanele suspectate că au participat la represalii după insurecţia din 1956 să poate fi traduse în justiţie.