Alina Gorghiu despre acordul cu Canada: 'Este îmbucurător să văd şi veşti bune în politica externă'

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 21-10-2016 18:39

Preşedintele PNL Alina Gorghiu a salutat, vineri, consensul cu partea canadiană în privinţa Acordului Comercial şi a ridicării vizelor de călătorie pentru cetăţenii români, adăugând că este "îmbucurător" faptul că mai vin "şi veşti bune" în ce priveşte politica externă a României. ''Sunt încântată să văd că am ajuns la un acord cu partea canadiană pe Acordul Comercial cu Canada. Este îmbucurător să văd şi veşti bune în ce priveşte politica externă a României şi salut rezultatul anunţat astăzi de preşedintele Klaus Iohannis, la care Guvernul şi Preşedinţia au muncit foarte mult'', a declarat Gorghiu, într-o conferinţă de presă la Timişoara.

Liderul liberalilor a precizat că este un angajament care presupune că de la 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut anterior viză pentru Canada şi faptul că de la 1 decembrie 2017 se va renunţa la vize pentru toţi românii. ''Este îmbucurător că în politica externă avem un asemenea succes şi cu această ocazie, România îşi retrage rezerva pe care a avut-o cu privire la Acordul comercial cu Canada'', a mai afirmat Gorghiu. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru români din 2017. "Am o veste bună. În această dimineaţă s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părţi şi în acest fel suntem în situaţia foarte potrivită pentru discuţia de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o faţă de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecţiuni faţă de Acordul Comercial cu Canada. Este o înţelegere care este destul de bună", a spus Iohannis, la Bruxelles.

Şeful statului a arătat că se prevede un mecanism de "snap pack", care stipulează că dacă numărul de imigranţi ajunge să fie însemnat, partea canadiană îşi rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize. "Această clauză de snap pack este valabilă pentru o perioadă de maximum 3 ani, după care nu mai poate fi revocată decât în condiţiile generale internaţionale această înţelegere", a precizat Iohannis. El a menţionat că înţelegerea cu partea canadiană devine valabilă în măsura în care se semnează Acordul CETA, conform Agerpres.