Copiii sirieni, EXPLOATAŢI în fabricile Marks&Spencer, Zara, Mango şi ASOS din Turcia

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 24-10-2016 13:52

Refugiaţi sirieni minori muncesc în fabrici din Turcia care produc îmbrăcăminte pentru retailerul Marks & Spencer şi magazinul online ASOS, ambele britanice, relevă o anchetă a jurnaliştilor programului BBC Panorama, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Investigaţia, ce va fi difuzată luni seară, a descoperit că refugiaţi sirieni de doar 15 ani muncesc în regim prelungit pe bani puţini, pentru articole de îmbrăcăminte ce sunt apoi expediate în Marea Britanie.

Jurnaliştii de la BBC au fotografiat etichete ale Marks & Spencer în respectivele fabrici.

Unii refugiaţi sirieni lucrează 12 ore pe zi într-o fabrică de jeanşi pentru firmele Mango şi Zara, folosind substanţe chimice fără măsuri adecvate de protecţie, potrivit BBC.

Citeşte şi: Avertisment OFICIAL pentru imigranţii musulmani: 'Aici noi mâncâm porc şi bem alcool!'

'Nu am identificat până acum dovezi despre muncitori sirieni care lucrează în fabricile care ne aprovizionează, aşa încât am fost foarte dezamăgiţi de aceste descoperiri, extrem de grave şi inacceptabile pentru M&S', a reacţionat un purtător de cuvânt.

M&S a indicat că lucrează că furnizorul turc pentru a le oferi contracte legale permanente tuturor muncitorilor sirieni.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a ASOS a precizat că subiectul este tratat cu maximă seriozitate, dar că 'ar fi greşit' să comenteze despre un reportaj ce încă nu a fost difuzat.

Citeşte şi: Zeci de migranţi au atacat birourile UE dintr-o tabără de refugiaţi din Grecia

Turcia a fost principala poartă de intrare pentru sirienii refugiaţi din cauza conflictului din ţara lor. Se estimează că 3 milioane de sirieni trăiesc în prezent în Turcia, care a semnat în martie un acord cu Uniunea Europeană pentru stoparea fluxului de refugiaţi spre blocul comunitar.

O investigaţie întreprinsă de Reuters anul trecut a găsit de asemenea dovezi că refugiaţi sirieni copii muncesc în fabrici textile din Turcia, în condiţii ilegale.