Ceremonie de înhumare a victimelor poliţiei secrete a lui Tito în Slovenia

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 28-10-2016 06:54

Autorităţile slovene au început să înhumeze joi rămăşiţele presupuşilor colaboratori ai ocupanţilor nazişti, executaţi de comunişti şi descoperite într-o uriaşă groapă comună în 2009, relatează AFP. 'Este de datoria noastră, în calitate de fiinţe umane şi de stat, să înhumăm în mod civilizat victimele războiului şi ale execuţiilor de după război', a declarat preşedintele sloven Borut Pahor, în prezenţa premierului croat Andrej Plenkovic, în cadrul unei ceremonii solemne de reconciliere la memorialul de la Dobrova, în apropiere de Maribor (nordul ţării).

Anterior, în cursul aceleiaşi zile, preşedintele croat Grabar Kitarovic subliniase şi el că 'adevărul istoric trebuie să fie recunoscut pentru a asigura un viitor mai bun'. Corpurile, extrase din mina dezafectată de la Huda Jama, situată la 80 km est de capitala slovenă Ljubljana, sunt - potrivit istoricilor - ale slovenilor şi croaţilor presupuşi colaboratori ai regimului nazist şi executaţi în mod extrajudiciar de forţele lui Tito în primăvara anului 1945. Groapa comună a fost descoperită în martie 2009. Circa 800 de corpuri parţial mumificate au fost scoase la lumina zilei, dar se estimează că groapa ar conţine în total 'între 2.200-2.500 de cadavre', potrivit Comisiei slovene care se ocupă de gropile comune rămase în urma Celui de-al Doilea Război Mondial.

Masacrele au fost imputate serviciului de securitate al regimului comunist, Ozna, al cărui şef era subordonat direct lui Tito. Comisia de anchetă a identificat 700 de gropi potenţiale pe teritoriul sloven şi presupune că acestea ar conţime circa 15.000 de corpuri ale colaboratorilor naziştilor - între care ustaşi ai regimului fascist croat al lui Ante Pavelic - dar şi etnici sloveni de limbă germană şi opozanţi comunismului, conform Agerpres.