Republicanii americani sunt convinşi că ruşii se amestecă în alegerile pentru Casa Albă

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 28-10-2016 15:03

Majoritatea republicanilor americani consideră că Rusia încearcă să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA, prevăzute pentru 8 noiembrie, relevă rezultatele unui sondaj realizat de institutul Ipsos, prezentate vineri de agenţia de presă Reuters, potrivit agerpres.

Sondajul, realizat în perioada 18 - 24 octombrie, arată că 55% dintre alegătorii americani, printre care 51% dintre cei republicani şi 65% dintre cei democraţi, cred că Rusia încearcă să se amestece în scrutinul prezidenţial din SUA, în timp ce 48% dintre republicani şi 62% dintre democraţi cred că Putin îl susţine pe candidatul republican Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

Citeşte şi: Înainte să plece de la Casa Albă, Obama a scurtat pedepsele pentru aproape 100 de deţinuţi

O proporţie de 71% dintre americanii care sunt de părere că Rusia se amestecă în alegerile din 8 noiembrie din Statele Unite estimează că Moscova se află în spatele recentelor atacuri cibernetice asupra reţelei informatice a Partidului Democratic.

Administraţia de la Washington a acuzat Rusia că se află la originea unei campanii de atacuri cibernetice contra Partidului Democrat care au dus la difuzarea a mii de email-uri obţinute ilegal şi care au dezvăluit detalii ale activităţii interne a acestei formaţiuni politice.

Candidata democrată Hillary Clinton şi-a exprimat convingerea că Kremlinul încearcă să îl ajute pe Trump, pe care ea l-a numit 'marioneta' liderului rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Rebelii yemeniţi au lansat o rachetă balistică împotriva oraşului Mecca (VIDEO)

Rusia a respins acuzaţia că ar sprijini sau încuraja activitatea de piratare a reţelei informatice a Partidului Democrat, Putin acuzându-i joi pe politicienii americani de promovarea 'isteriei' legate de o ameninţare inexistentă, pentru a deturna atenţia alegătorilor de la problemele reale.

Mai mulţi oficiali americani au declarat că serviciile de informaţii din SUA au ajuns la concluzia că două agenţii ruse de informaţii - serviciul de informaţii al armatei ruse, GRU, şi serviciul federal de securitate, FSB - au stat la originea atacurilor cibernetice comise mai ales împotriva filialelor şi membrilor Partidului.

Sondajul Ipsos/Reuters a fost realizat online, în limba engleză, pe un eşantion de 2.008 de cetăţeni americani majori şi cu o marjă de eroare de plus/minus 3%.