Deputaţii vor să-l facă, oficial, erou naţional pe Avram Iancu

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 31-10-2016 21:42

De parca nu era deja, Avram Iancu va fi si oficial, erou national. Deputatii au decis sa discute o lege in acest sens propusa de Crin Antonescu, desi presedintele le-a cerut sa se mai mediteze. Cand sa isi dea insa votul pentru ''Craisorul Muntilor" au realizat ca sunt prea putini in sala asa ca au amanat totul pentru urmatoarea sedinta.

Presedintele Iohannis a cerut o reexaminare a textului in Parlament, spunand ca, potrivit Constitutiei, doar presedintele poate conferi titluri de onoare.

Iohannis, declaratie din 18 martie 2015: "Fata de continutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu (...) urmeaza sa aveti in vedere si incidenta dispozitiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, care stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege.)

Parlamentariii au facut un raport de respingere a examinarii asa ca legea se intoarce la Iohannis in forma initiala, conform ProTV.