Conservatorul Bjarni Benediktsson, desemnat de preşedinte să formeze noul guvern islandez

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 02-11-2016 16:43

Preşedintele Islandei, Gudni Johannesson, a anunţat miercuri că i-a încredinţat conservatorului Bjarni Benediktsson, al cărui Partid al Independenţei a obţinut primul loc în alegerile legislative anticipate de sâmbătă, mandatul de a forma noul guvern, transmite AFP. 'Am decis să-i acord preşedintelui Partidului Independenţei mandatul de a forma un guvern susţinut de o majoritate în parlament', a afirmat preşedintele islandez, într-o declaraţie de presă.

Bjarni Benediktsson, a cărui formaţiune a câştigat 21 de mandate din totalul celor 63 din legislativul ţării, are şansele cele mai mari de a reuşi să formeze un guvern susţinut de o majoritate parlamentară. Liderul Partidului Independenţei a anunţat miercuri că va avea întâlniri cu responsabilii celorlalte şase partide.

Alegerile anticipate desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute s-au încheiat fără un învingător clar. Dreapta aflată la guvernare a pierdut majoritatea absolută, însă aceasta nu a revenit nici alianţei de centru stânga conduse de Partidul Piraţilor, formaţiune care militează pentru o reformă radicală a scenei politice. Numele lui Benediktsson, un politician ambiţios în vârstă de 46 de ani, ministru al finanţelor în guvernul încă în funcţie, a apărut în documentele din imensul scandalul de evaziune fiscală cunoscut ca 'Panama Papers'. În luna aprilie, dezvăluirile 'Panama Papers' au arătat că un număr impresionant de islandezi deţineau conturi în insulele Virgine britanice sau în alte paradisuri fiscale. Printre aceştia se afla şi premierul Sigmundur David Gunnlaugsson, care a demisionat ulterior la presiunea opiniei publice.

Islanda şi-a retras anul trecut candidatura la UE - depusă în 2009 -, după negocieri puţin fructuoase şi revenirea la putere a centrului-dreapta, eurosceptic, anunţă Agerpres.